Stop, filmat!
РУС. MOLD.
» » Stop, filmat!

Stop, filmat!

5-04-2018, 13:23
Viziuni: 522
  
Versiunea de tipar   
Stop, filmat!Primarul interimar al Chișinăului, Silvia Radu este o mare amatoare de selfie
 
Se merită oare de a lăuda ceasul pentru faptul că arată ora? Trebuie oare să exprimăm mulțumiri roților pentru faptul că se rotesc? Cred că este de prisos pentru că aceste obiecte nu fac decît să-și îndeplinească funcțiile.

Însă, din momentul în care Silvia Radu a ocupat, temporar, fotoliul de primar general al capitalei, obligațiile de rutină ale edilului, din barei motive, au căpătat alura eroismelor lui Hercules. Și nu contează despre ce este vorba: despre curățarea zăpezii, cîrpirea drumurilor sau destuparea rețelelor pluviale.

Iar informațiile despre aceste activități nu se trec fără fotografiile femeii scunzi în ochelari. Iat-o pe fundalul tractorului, iat-o cu lopata în mînă, iată cum ucide cu privirea sa subalternii. Deși, mare eroism în toate acestea nu este — este o activitate firească a autorităților orășenești, care nici măcar nu se poate lăuda corect.

PR pentru ziua curățeniei generale în oraș, organizată pe 31 martie, a depășit tot ce a fost anterior. În aproape toate sursele media au fost plasate cîte cel puțin două informații despre eveniment și au abundat în fotografii cu Silvia Radu.

Ba a participat la curățenia din parcul Valea Trandafirilor, ba a vizitat curțile unde la marea curățenie au ieșit locatarii, ba a colectat gunoiul de pe malul rîului Bîc. Cu alte cuvinte, s-a perindat prin oraș cu agilitatea unui ciocan cu abur. Și nicăieri nu s-a reținut pentru o perioadă mai îndelungată. Ce-i asta dacă nu o substituire a activității reale pe jocul la public?

Ne mai vorbind despre faptul că nu ar fi fost necesară o zi a curățeniei generale dacă autoritățile orășenești s-ar fi isprăvit cu o atare sarcină nu chiar atît de complicată — ar fi obligat angajații serviciilor comunale să-și îndeplinească, zilnic, angajamentele de serviciu.

Da, fraților, facem gălăgie! Așa că nu mă va mira faptul că, în scurt timp, va aduce chișinăuienii să astupe găurile din asfalt sau să evacueze deșeurile de la gunoiști.

În pofida acțiunilor de PR regulate, la activul primarului interimar al Chișinăului nu se înscriu mari realizări. Dacă e să nu luăm în calcul, desigur, bradul de Anul Nou — cumpărat din cont propriu.

Declarațiile tari despre curățarea străzilor și curților în urma căderilor de zăpadă din martie, așa și au rămas la nivel de declarații — cine dacă nu noi, cei care trăim aici, să nu știe acest lucru. Spălarea străzilor cu autospeciale a fost o profanare: mizeria a fost pur și simplu aruncată pe trotuare, unde stă bine mersi și astăzi. A venit și 1 aprilie, iar chioșcurile din parcul Afgan tot acolo stau. Deși Radu se jura să le elimine. Vom vedea ce se va întîmpla cu chioșcurile din Parcul Rîșcani, termenul de evacuare a cărora a expirat pe data de 6 aprilie.

Iar zilele trecute, chișinăuienilor li s-a oferit o nouă poveste din colecția Silviei Radu: reparația gropilor de pe străzi. S-a constatat că povestea include ambuteiaje și incomodități pentru orășeni. Iată ce scrie presa: «Pe bulevardul Mircea cel Bătrîn, angajații serviciilor comunale, înarmați cu aparate pentru suflarea prafului, curăță adînciturile din asfalt. Sub presiunea aerului, praful și particulele de asfalt se ridică în sus și cad peste oameni, inclusiv, peste copii. De asemenea, peste marfa comercianților din preajmă»; «Orașul s-a trezit în ambuteiaje, locuitorii capitalei sînt cu nervii la pămînt, iar poliția dă neputincioasă din mîini».

Dar «marioneta» habar nu are, ea «a vizitat drumarii care lucrează pe strada Meșterul Manole și a controlat procesul de lucru» (s-a asigurat cu o fotografie). O întrebare absolut logică: ce înseamnă a controlat? Se pricepe oare Silvia Radu la tehnologia construcției drumurilor? Și un sfat: acești muncitori trebuie să fie verificați nu pe vreme însorită, ci pe timp de ploaie, atunci cînd aruncă asfaltul direct în băltoace și ghicesc — este sau nu groapă acolo. Dar poate că ar trebui să implicăm stomatologii în asfaltarea gropilor? Pentru că ei știu că trebuie să curețe, să degreseze, cum să întoarcă conul în direcția opusă pentru ca plomba să nu sară. Însăși «primărița» așa și a spus: «ne vom concentra eforturile pe plombarea găurilor apărute după iarnă».

Oh, da! A bucurat informația apărută în presă despre o nouă inovație implementată de direcția transport public din capitală. Curînd, în troleibuze se va anunța nu doar stația dar și se va povesti despre istoria denumirii acestora. Interesant, mulți pasageri sînt dispuși să suporte această tortură? Care amintește despre tortura chineză antică, cînd pe scalpul ras se picură apă în unul și același loc.

Și, apropo, la stațiile «Universitatea de Stat», «Universitatea Tehnică», «Universitatea de Medicină» vor povesti despre faptul că au fost deschise de ocupanți? Iar la stația de pe strada «Serghei Lazo» vor povesti despre faptul că în rezultatul revoluției, la care a luat parte, a apărut statul Republica Democrată Moldovenească, care peste un an a fost acaparată și distrusă de monarhia română?

De altfel, de aceste inovații se pot folosi democrații șireți. Se face acest lucru foarte simplu: redenumim bulevardul Ștefan cel Mare în bulevardul Plahotniuc și pe tot parcursul călătoriei pe artera centrală a capitalei povestim despre agest fiu genial al poporului moldovenesc. Satisfacție nu alta!

Evgheni Tamanțevскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: