Treburi de familie
РУС. MOLD.
» » Treburi de familie

Treburi de familie

18-05-2018, 13:02
Viziuni: 6 802
  
Versiunea de tipar   
Treburi de familieAvem ce sărbători în Moldova de Ziua Familiei?
 
După cum se știe, familia este principalul nucleu al societății. Și fără acest nucleu nu este posibilă nici chiar existența statului. De aceea țările care au grijă de propria dezvoltare nu ocolesc Ziua Familiei. Doar e lucru absolut clar că, pentru ca civilizația să avanseze cu succes în dezvoltarea sa, familiile care o constituie trebuie să fie trainice.

Ziua Familiei se sărbătorește în lume începînd cu anul 1995 din inițiativa ONU. Ideea inițiatorilor ei consta în faptul ca în această zi în întreaga lume să fie desfășurate diferite conferințe, foruri, festivaluri consacrate actualelor probleme ale familiei.

Cît privește conferințele și forurile, Moldova nu prea are cu ce se lăuda. Dar un festival va avea loc. Igor Dodon, care tinde să «privatizeze» toate sărbătorile din țară, a declarat că acest festival se va desfășura chiar sub patronatul domniei sale. Și la asta îi va întinde o mînă de ajutor fondul de caritate care aparține așa-numitei primă doamnă. Deci, după cum vedem, Ziua Familiei este reformatată într-o acțiune de autopiar a perechii Dodon.

Da poate așa și trebuie să fie? Pentru că, în ceea ce privește «treburile de familie», Moldova se poate lăuda cu niște indici foarte modești.

Astăzi, familia moldovenească tradițională se află într-o situație de criză. Și asta se exprimă, în primul rînd, prin micșorarea numărului de căsătorii și creșterea nivelului de divorțuri, prin scăderea natalității, creșterea numărului de copii născuți în afara căsătoriei, creșterea numărului familiilor monoparentale (în care există doar un singur părinte), a căsniciilor civile, înmulțirea cazurilor de violență domestică etc.

Familiile de la noi pleacă în mod masiv peste hotare, folosind pentru asta orice posibilități: programe de strămutare, apartenența la comunități religioase etc. Situația economică din țară nu le permite părinților să aibă cîțiva copii, chiar dacă, la începutul căsniciei, ei și-au dorit să-i aibă.

Familia cu mulți copii…

Noțiunea «familie cu mulți copii» tot mai rar și mai rar este pomenită în actele legislative ale țării și, încetul cu încetul, dispare din vocabularul celor care apără drepturile omului și din vocabularul politicienilor. Drepturile unui asemenea nucleu al societății sînt total egalate cu drepturile oricărui alt tip de familie. De facto, societatea a renunțat la sprijinul special pentru familiile cu mulți copii.

E necesar oare să spunem că aceste familii au numeroase probleme financiare? O indemnizație anuală pentru fiecare copil ele nu primesc. Doar la nașterea celui de al treilea copil statul oferă un ajutor pentru noul-născut în sumă de doar 2000 de lei. Pe lîngă asta, nu se știe din care anume considerente, statul a privat autoritățile locale de dreptul de a ajuta în mod de sine stătător familiile cu mulți copii. Așa că părinții pot conta numai pe sine înșiși și, în cel mai bun caz, pe ajutorul unor organizații de binefacere și al unor oameni generoși.

Legea cu privire la asistența socială nr. 547 din 25.12.2003 concretizează că familie cu mulți copii e cea care are trei sau mai mulți copii. Conform statisticii oficiale, în Moldova au fost înregistrate aproape 16,2 mii de familii care educă cîte trei copii, 3,73 mii — cîte patru copii. Familii cu cinci copii avem în țară 1,141 mii, iar cu șase copii — 649.

Divorț și numele de fată

Statistica nemiloasă ne informează că, anual, în Moldova se destramă o jumătate din căsniciile înregistrate în respectivul an. Principala cauză a acestor divorțuri e destul de vizibilă — situația materială. Cea pe care o determină situația economică generală din țară.

În țara noastră, oamenii sînt pur și simplu înrăiți, și asta din cauza că sînt impuși la o neîncetată goană pentru supraviețuire. Munca dă buzna în spațiul personal. Stresuri, irosire de nervi, emoții și, din cauza lor, pretenții neîntemeiate față de omul drag — cînd toate acestea te însoțesc permanent, nu te poți obișnui cu prezența lor în viața ta. Și, în definitiv, e nevoie oare să te obișnuiești cu ele?

Pe lîngă toate, mai există și «problema locului de trai». Să te muți dintr-un apartament închiriat în altul, să trăiești pe jumătate flămînd, economisind bani ca să-ți cumperi un apartament propriu, — toate acestea zdruncină nervii și, ca urmare, și relațiile umane.

În acest context, nu poate fi neglijată nici componenta etico-morală. La eroziunea tradiționalelor relații conjugal-familiale o contribuție considerabilă o are și numărul colosal de migranți moldoveni. Viețuirea separată a soților conduce la o creștere bruscă a cazurilor de divorț. Foarte des, plecînd pentru cîștig ca să-și poată întreține familia, omul devine el însuși inițiatorul distrugerii familiei sale de dragul unei noi căsătorii cu un cetățean al altei țări.

Părinții sînt peste hotare

Nivelul de trai în Moldova e atît de scăzut, încît oamenii apți de muncă sînt nevoiți să plece peste hotare în căutarea unui cîștig. Iar pe copii deseori îi lasă în grija bunicilor. Iar dacă nu au bunici, îi trimit în orfelinate, multe dintre care au rămas aceleași ca și în timpurile sovietice.

Plecarea părinților este una din particularitățile vieții de familie din Moldova. Din cinci copii, părinții biologici ai unuia lucrează ambii peste hotare. În Moldova de acum s-a ridicat o generație de copii de gastarbaiteri, care au rămas fără grija unuia dintre părinți sau chiar fără grija ambilor părinți. Ca și totdeauna, statul nu-și bate capul de dînșii.

Nu există pădure fără uscături…

Violența în familie a fost și rămîne o problemă importantă a societății moldovenești. Contra ei se întreprind unele măsuri, însă deocamdată fără careva rezultate evidente. Da, în țara noastră există Legea cu privire la combaterea violenței în familie, însă ea (de altfel, ca și multe alte legi) nu este respectată.
 
În particular, nu există instituții specializate care ar putea oferi jertfelor violenței domestice o asistență psihologică și juridică. Guvernarea nu alocă mijloace din bugetul de stat pentru asigurarea unui sprijin multiaspectual jertfelor violenței (În schimb, fiecare familie anual achită din salariile sale cîte 48 mii de lei în calitate de diferite impozite și taxe).

Legislația le permite acestor persoane să beneficieze de asistență juridică gratuită, dar situația reală din teritoriu demonstrează că ele nu dispun de o asemenea posibilitate, iar lipsa unei consultații juridice calificate complică și mai mult situația acestor oameni.

N.B. Uneori se creează impresia că, în spatele zîzaniilor politice, ale interminabilelor alegeri și flecărelei politicienilor și experților despre ceea ce se obișnuiește să fie numit «vector geopolitic», despre populație și problemele ei uită nu numai cei care dețin puterea, ci chiar și însuși poporul. Pe cînd anume omul și demnitatea lui constituie principalul lucru pentru care există nu numai politicienii, ci și statul.

Evgheni Tamanțevскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: