Colectivul de creație al Ziarului «Comunistul» continuă să desfășoare întîlniri cu cititorii. La sfîrșitul săptămînii trecute, a fost organizată o întrevedere cu comuniștii din sectorul Centru al capitalei
Întîlnirea cu cititorii a fost organizată de comun cu CR al PCRM din sectorul Centru din capitală. Formatul neoficial a oferit posibilitatea construirii unui dialog deschis și a permis cititorilor să-și exprime opiniile și observațiile sincere. Pentru jurnaliști este foarte important să cunoască adevărata evaluare a muncii lor.
Jurnalismul nu este pe lăudarea autorităților
Colectivul de creație al Ziarului «Comunistul» este, totdeauna, deschis pentru noi idei care vin din partea cititorilor fideli al publicației. Pentru că anume ei evaluează publicația — portavoce al celui mai corect partid din Moldova — Partidul Comuniștilor. Aflînduse, la fel ca și formațiunea, în opoziție față de regimul de la guvernare, Ziarul se străduiește să fie maxim obiectiv. Pe cît este posibil — despre aceasta au și vorbit cititorii.
Redactorul șef al Ziarului «Comunistul», Olga Dzeatcovschi a relatat, în cîteva cuvinte, despre cum este organizată munca în redacție, cum sînt distribuite jurnaliștilor obligațiile creative. După care a urmat discuția, care, pentru noi — jurnaliștii, a fost foarte interesantă și utilă.
În mod special, cititorii au venit cu propunerea ca în afară de ziar să se editeze și pliante care să fie distribuite în locurile aglomerate, spre exemplu, rutele internaționale. Unde mai pui că nu trebuie să publici ceva special în aceste pliante. În fiecare ediție a ziarului sînt publicate articole utile pentru locuitorii țării noastre. Această practică ar fi foarte potrivită în perioada campaniilor electorale.
Valentina Delimarscaia, una dintre participantele la întrevedere, a remarcat că pentru multe persoane abonarea la ziar este un lux și, totodată, se schimbă și mentalitatea oamenilor care, actualmente, au o atitudine diferită de trecut față de presa scrisă. Respectiv, cititorul trebuie să fie educat. De asemenea, ea a povestit că atunci cînd ziarul a început să fie publicat într-un nou format, mulți cititori nu au perceput imediat noul stil din cauza colajelor și materialelor dure; nu toate «mîngie», unele «revoltă» prin caricatura lor politică, care nu toți o consideră la locul ei. De aceea, unii cetățeni — nu din rîndul comuniștilor — percep ziarul, oarecum, cu neîncredre.
Totodată, așa cum au remarcat participanții la întîlnire, ziarul nostru place multora și le place anume grație caracterului direct și poziției clar exprimate. La drept vorbind, noi sîntem des certați pentru duritate, dar aceasta nu este altceva decît durul adevăr. Adevărul care se vede îndată. Uneori, pentru a înțelege despre ce este vorba în articol, este suficient să vezi formularea și titlurile. Noi nu trebuie să mîngîiem oponenții noștri politici, pur și simplu, nu avem pentru ce. În afară de aceasta, orice persoană publică, care ocupă o funcție importantă în stat, care formează politica și poziția statului, trebuie să fie pregătită pentru orice critică. Această persoană trebuie să asculte evaluarea societății, inclusiv, prin intermediul presei. De aceea, asemenea oameni sînt, apriori, în vizorul jurnaliștilor.
Întîlnirea cu oamenii — o gură de aer proaspăt
Ziarul «Comunistul» nu poate fi comparat cu alte publicații. Ziarul are propriile sale scopuri care nu au nicio tangență cu tematica distractivă. Ziarul reflectă poziția PCRM, viața partidului, istoria creării și dezvoltării formațiunii. Iar evenimentele din țară sînt examinate prin prisma partinică. În afară de aceasta, una dintre sarcinile ziarului este agitația, care, uneori, se desfășoară treptat, uneori, ușor, iar alte ori, direct în față. Totul depinde de situație și sarcină.
În măsura posibilităților, jurnaliștii încearcă să se deplaseze în satele și raioanele din republică. Svetlana Jelez a propus să ne deplasăm în satul Cărpineni, care a fost, cîndva, centru raional. Cu prima ocazie vom face cu mare plăcere acest lucru. Pentru jurnaliști, deplasările în afara capitalei, comunicarea cu oamenii, comuniștii din localitățile îndepărtate, este ca o gură de aer proaspăt.
Cititorii au mai spus că și-ar dori să primească mai multe informații din Transnistria. Această regiune a devenit inaccesibilă din punct de vedere informațional, iar acele informații care mai apar generează dubii în ceea ce privește obiectivitatea lor. Cititorii au remarcat că ziare din Transnistria nu sînt nici măcar la Biblioteca Națională.
Veteranul partidului, Trofim Achindinovici Orlov și-a amintit de bine de ziarul «Независимая Молдова», în special, despre faptul că în paginile acestuia se publica «Citatul zilei», care reflecta evenimentele din Moldova. El și-ar fi dorit ceva de genul acesta și pentru Ziarul «Comunistul». La fel, el și-a amintit cum, în trecut, ziarele erau atașate pe standuri în parcul central de pe strada Pușkin. El a propus examinarea situației și de stabilit dacă poate fi întoarsă această practică pentru Ziarul «Comunistul». Veteranul partidului a specificat că ziarul este publicat la un nivel profesional foarte bun și este pe măsură să trezească nu doar interesul membrilor PCRM.
Cititorii au atras atenția asupra faptului că, de multe ori, Ziarul Partidului Comuniștilor este «ascuns» în chioșcuri, tirajele nu sînt distribuite uniform. Luarea la rost a nepăsătorilor din chioșcuri nu are sens. Anume din această cauză, cea mai bună variantă pentru livrarea ziarelor a fost și rămîne abonarea. Iar costul abonamentului la ziar este cel mai mic din Moldova. Săptămînal, cititorii primesc informații veridice la preț accesibil.
Non-indiferența — cel mai bun compliment
Participanții la întîlnire au ajuns la concluzia că, în ciuda opiniei răspîndite, ziarul — ca sursă de informare în masă nu s-a epuizat încă. Ziarele încă se mai bucură de popularitate. Există și o categorie de oameni care consumă informații doar din ziare. Totodată, așa cum a remarcat auditoriul, PCRM ar fi putut să declare mai tare și mai larg despre sine dacă formațiunea ar fi dispus și de un post de televiziune. Anatoli Guriev a propus încă o metodă de agitație — tribuna mobilă, mai exact, o mașină echipată care să poată circula prin toată Moldova. De altfel, propuneri au fost multe, timpul va arăta care din ele vor fi realizate.
Totalurile discuției au fost trasate de către primul secretar al CR al PCRM din sectorul Centru, Ludmila Boiadji. Ea a remarcat că întîlnirile cititorilor cu colectivul de creație permite identificarea răspunsurilor pentru multe întrebări ce apar în viața de zi cu zi. Ludmila Boiadji le-a mulțumit participanților la întrevedere pentru activism, a atras atenția asupra faptului că nimeni nu s-a rușinat să adreseze întrebări, unele, destul de dure.
Prim-secretarul a subliniat că, fără îndoială, ziarul este necesar atît partidului cît și oamenilor. Televiziunea nu poate substitui ziarul. Aceste surse de informare în masă se completează reciproc. Iar în condițiile în care televiziunea lipsește, ziarul partinic rămîne principala sursă nu doar de informații dar și de agitație. Iar în PCRM sînt mulți oameni pregătiți, agitatori deja formați gata să ducă oamenilor forța cuvîntului tipărit.
* * *
Mulțumim, mult stimații noștri cititori, pentru că nu sînteți indiferenți față de ziarul nostru. Dacă aveți întrebări, înseamnă că ne citiți. Înseamnă că noi nu lucrăm în zadar. Și noi sîntem gata să ascultăm toate doleanțele voastre. La noi întîlniri!
Natalia Ustiugovaскачать dle 10.6фильмы бесплатно