În timp ce guvernul ne povestește cît de bine trăiesc cetățenii Moldovei, în țară înflorește violența domestică
Doar pe parcursul a trei trimestre ale anului curent, poliția a înregistrat nouă mii de cereri de la jertfele violenței domestice. Asta e doar statistică oficială, fapte notate pe hîrtie. Dar multe jertfe nu anunță că sînt supuse violenței, și nu o fac ori pentru că le este frică, ori pentru că n-au încredere în justiția noastră, ori pentru că nu mai cred nimănui. În prăpastia cruzimii cetățenii noștri sînt aruncați de sărăcia banala și de viața prost organizată în țară.
Crime fără pedeapsă
S-ar părea, ce are cu asta guvernul nostru, chipurile, reușit, la fel și zîmbărețul premier Filip, care e mulțumit de toate? Dar anume guvernul e cel care exagerează nivelul de bunăstare a oamenilor. Vorbind despre creșterea economică, el nu ia în seamă sărăcia din țară, îndeosebi la periferie, nu se ostenește să intre în apartamentele locuitorilor din orașe ca să vadă în ce hal au ajuns. Anume el indirect este vinovat de faptul că oamenii noștri continuă să plece peste hotare, lăsîndu-și copiii în grija vecinilor. În mod direct anume el e vinovat de faptul că sistemul educațional este permanent supus reformelor și în acest sistem nu le rămîne loc principalelor personaje — copiilor.
Dacă membrii familiei nu-și pot găsi de lucru și trăiesc mai mult flămînzi decît sătui, despre ce fel de bunăstare poate fi vorba? Statistica indică faptul că motivul comportării violente între membrii familiei este consumul exagerat de alcool, care provoacă conflicte familiale. Și anume dezorganizarea și disperarea devin principalele cauze ale patimii beției.
De regulă, cei vinovați de violență rămîn nepedepsiți și nimeresc pe banca acuzaților doar în cazurile în care întrec măsura, adică săvîrșesc omor sau abuzuri sexuale față de minori. În celelalte cazuri ei se aleg doar cu o sperietură ușoară. Examinînd nouă mii de cereri, poliția a întreprins măsuri doar în trei mii din ele, aceste măsuri avînd scopul să limiteze agresivitatea comportamentului celui vinovat de violență. Dar ce rezultate pot aduce acestea, odată ce vinovatul trăiește sub același acoperiș cu jertfa sa, mai mult decît atît, el este proprietarul locuinței?!
Numărul cazurilor de violență domestică crește. Conform datelor prezentate de poliția din Republica Moldova, în anul 2017 au fost înregistrate 2909 cazuri de violență domestică, iar acum — nouă mii doar pe parcursul a nouă luni. Și această creștere vorbește despre faptul că acel strat masiv al societății pe care guvernarea îl numește popor, din cauza sărăciei, e supus unei degradări sociale, care dă naștere cruzimii și violenței.
Casa noastră nu e cetatea noastră
În majoritatea cazurilor, anume femeile și copiii devin jertfe ale violenței domestice. Conform datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, din 10 femei, 7 cel puțin o dată în viață au avut de suferit în urma acestui gen de violență. De rînd cu comportamentul neîndurător, conform formulării, se înregistrează și cazuri legate de conflicte de familie — anul trecut, s-au întîmplat aproape 11 mii de asemenea cazuri. Dar în baza lor au fost intentate doar 956 dosare. Iar noi știm că, fiind pornit un proces penal, asta deloc nu înseamnă că, pînă la urmă, vinovatul va fi pedepsit. În cazul a 588 de plîngeri dosare nu au fost pornite în baza faptului că «elementele constitutive ale crimei lipsesc». Pe parcursul anului 2017, colaboratorii poliției au trimis în instanță 724 de cereri pentru a fi luate măsuri de protejare în privința jertfelor violenței în familie. 91 din acestea au fost respinse cu argumentul că «lipsesc motivele obiective». Din care poate fi trasă concluzia că «motive obiective» sînt considerate, probabil, cadavrul jertfei sau cel puțin corpul ei schilodit. În aceste cazuri, posibil, vinovatul va fi tras la răspundere.
Violența asupra copiilor este o temă aparte, una foarte dureroasă. Conform datelor MAI, anul trecut au fugit de acasă 640 de copii — probabil, au fugit nu de viață bună. Aproape 1400 de minori au nimerit în atenția poliției. Majoritatea infracțiunilor săvîrșite de ei sînt legate de hoție. Mai mult de 300 de copii au devenit jertfe ale abuzurilor sexuale, iar 114 copii au făcut încercări de suicid. De regulă, suicidul în cazul minorilor este provocat de asemenea factori ca depresia, dezechilibrul sufletesc pe fundalul lipsei de contact cu părinții, precum și beția reprezentanților generației în vîrstă.
Conform datelor Ministerului Sănătății, pe parcursul anului de studii 2016- 2017, profesorii și directorii instituțiilor de învățămînt au informat despre 10 752 cazuri de violență față de copii.
Doar pe parcursul anului 2017, Inspectoratul General de Poliție a avut 1401 de adresări cu privire la fapte ce contravin legii săvîrșite față de copii, inclusiv 302 episoade de maltratare a lor de către cei ai casei și… 332 acte de violență sexuală.
ONG-urile raportează că în anul 2017 au fost înregistrare circa 4 mii cazuri de violență asupra copiilor. Din acestea, circa o mie sînt legate de crime serioase: violență sexuală, trafic, exploatare de muncă.
Organizația Mondială a Sănătății a constatat că, în anul 2017, în Moldova, 62,4 % de băieți și adolescenți și 57,8 % de fetițe și adolescente (cu vîrsta de pînă la 18 ani) au comunicat minimum o dată despre cazuri de batjocură asupra lor.
Statistica cazurilor de violență domestică și comportament inuman prezentată de diferite structuri de stat și organizații neguvernamentale poate fi diferită. Dar, așa sau altfel, cifrele trezesc groază. Noi trăim într-o țară în care casa nu poate fi pentru om cetate.
Cui să te plîngi?
Cui să te adresezi în cazul în care în familie a apărut un agresor? Există multe variante. Poliția, serviciile sociale, organizațiile neguvernamentale etc. Dar cel mai des jertfele violenței continuă să tacă, să nu se adreseze nicăieri și nimănui. Conform sondajelor, oamenii nu au încredere în funcționarii publici, în poliția coruptă și nici în reprezentanții justiției, au îndoieli și în ceea ce privește sinceritatea organizațiilor neguvernamentale. Da, unor femei li se propune o adăpostire temporară, dar asta nu rezolvă problema în ansamblu. Fondul lui Plahotniuc «Edelweis» a prins actualitatea temei violenței domestice și a lansat programul «Familia sub protecție» — și ce s-a schimbat după asta? Numărul cazurilor de violență domestică continuă să crească.
În linii mari, structurile de stat sînt neputincioase în lupta împotriva violenței domestice. Nici poliției nu-i place să se ocupe de asemenea cazuri, îi fac prea multă bătaie de cap. Și chiar dacă în privința acestora au fost pornite careva procese, ele «se pierd» în birourile judecătorilor și ale procurorilor. Organele de tutelă și patronare, în cazurile unui comportament inuman față de copii, pot doar să efectueze o muncă educativă cu părinții, să obțină pentru acești copii un ajutor material, care, în ultimă instanță, părinții îl pot cheltui pentru băutură, ori să-i amenințe pe acești părinți neîndurători față de copii că le vor lua copiii. Dar, de fapt, dacă i-ar lua de bună seamă, unde i-ar duce? Casele de copii și internatele au fost închise. Nici la vecini ori la altundeva n-o să-i adăpostești.
Oamenii nu au încredere în nimeni, de aceea minimum despre o jumătate de cazuri de violență asupra copiilor și despre majoritatea cazurilor de violență asupra femeilor în general nu se comunică în instanțele oficiale. Pe cînd fiecare snopire în bătăi poate deveni cauza morții cuiva, iar teroarea psihologică permanentă — cauză a suicidului.
Locuitorii orașelor sînt cît de cît informați. În capitală, de exemplu, funcționează direcția pentru protecție socială, în care au mai rămas niște specialiști în domeniu. Dar cui să se adreseze locuitorii de la sate? La polițistul de sector, pe care ei nu-l văd cu lunile și care, în caz de necesitate, te-i mira de va reuși să vină la timp în ajutorul persoanei care-i cere acest ajutor?
Pe calea cruzimii
Violența domestică generează criminalitatea infantilă
În cele mai multe cazuri, copiii care devin martori ai violenței domestice ulterior devin și ei agresori. Și nu neapărat în viitor. Copiii din familiile vulnerabile deseori manifestă un comportament violent chiar pînă a ajunge la majorat.
După examinarea de către Procuratura Generală a activității procurorilor în domeniul prevenirii și combaterii criminalității infantile, centrul de presă al departamentului a informat că, în primul trimestru al anului 2018, au fost pornite 309 procese penale. Informația indica și faptul că, la fel ca și în anii precedenți, majoritatea crimelor săvîrșite de minori sînt furturi. Dar, pe lîngă asta, tot mai des și mai des copiii participă la crime ce amenință viața și sănătatea altor oameni. Minorii au fost implicați în săvîrșirea a trei omoruri, a 32 de jafuri, în șase infracțiuni cu caracter sexual și în trei cazuri de cauzare de prejudicii sănătății.
Pentru săvîrșirea unor infracțiuni serioase, violente și grave, procurorii au solicitat să fie arestați 12 minori. Dar vîrsta infractorilor minori se tot micșorează, copiii se familiarizează cu lumea interlopă cu mult înainte de a atinge vîrsta conform căreia pot fi trași la răspundere penală. Din toate cazurile de infracțiuni, 10 % au fost săvîrșite anume de această categorie de minori.
Cu doi ani în urmă, la Strășeni a fost omorîtă cu multă cruzime o fată de 14 ani. Poliția imediat a făcut publice trei persoane care au săvîrșit crima: unul din ei avea 15 ani, al doilea — 16 ani, iar al treilea nu putea fi tras la răspundere penală, deoarece avea doar 13 ani. Și era vorba nu despre un omor din imprudență, ci de un omor premeditat.
Acum cîteva zile, Moldova a fost zguduită de vestea încă a unui omor săvîrșit de asemenea cu multă cruzime și de asemenea cu participarea unor minori cu vîrsta de 15 și 17 ani. Oribilul incident a avut loc în satul Onești din raionul Hîncești, unde trei minori l-au snopit în bătăi de moarte pe un bărbat de 38 de ani. Iar după ce au făcut ceea ce au făcut, cu zîmbete pe față și cu mîinile pline de sîngele celui pe care l-au omorît, au început să se fotografieze pe fundalul trupului schilodit al acestuia. După cum a comunicat procurorul de la Hîncești, acești minori au filmat cu o cameră video însuși momentul omorului și respectivele înregistrări, care în prezent se află la procuratură în dosarul acestor infractori, fac dovada crimei lor. Doar acesta nu e pur și simplu un omor, nu e pur și simplu o sălbăticie — asta e o totală degradare morală.
Ucigașii minori sînt din familii social vulnerabile, în care mamele erau singuratice și nu aveau un loc de lucru. Cel omorît trăia în concubinaj cu mama unuia din infractori și, după ce consuma băuturi alcoolice, o bătea pe femeie. Potrivit celor spuse de reprezentanții organelor de ocrotire a ordinii de drept, anume acest fapt a constituit motivul omorului. Totodată, se mai cere de spus că familiile celor trei bănuiți, nu se știe de ce, nu erau luate la evidența primăriei locale ca familii cu un înalt nivel de riscuri.
Experții afirmă că, în cazurile cînd în familie este aplicată violența, asta întotdeauna se reflectă asupra copiilor, chiar și dacă ei nu au de suferit în aspect fizic. Un asemenea copil începe să demonstreze un tip violent de comportare în societate. În ultimă instanță, violența domestică generează criminalitatea infantilă. Dar asta deloc nu îndreptățește cruzimea și setea de sînge a ucigașilor minori. Și asta ne impune să medităm asupra faptului cît de îngrozitor este statul în care trăim. Și, «datorită» conducerii incompetente a acestui stat, ți-e teamă tot mai mult și mai mult să trăiești în el.
Natalia Lujina
скачать dle 10.6фильмы бесплатно