TOTALURILE 2018: O indiferență vădită
РУС. MOLD.
» » TOTALURILE 2018: O indiferență vădită

TOTALURILE 2018: O indiferență vădită

11-01-2019, 11:03
Viziuni: 652
  
Versiunea de tipar   
TOTALURILE 2018: O indiferență vădităSfera sănătății s-a transformat într-o sursă suplimentară din care funcționarii de stat își umplu buzunarele
 
Venind în anul 2001 la conducerea țării, Partidul Comuniștilor a inclus sfera sănătății în categoria celor prioritare, considerînd finanțarea ca o investiție în sănătatea națiunii. Din anul 2009 încoace, starea de lucruri în respectivul domeniu e total contrară.

După plecarea PCRM în opoziție, cota cheltuielilor pentru sfera sănătății în raport cu PIB-ul s-a micșorat cu 6,2 la sută în anul 2009 pînă la 4 la sută în anul 2015. Anume atunci spitalele au încetat să primească pacienții la tratament, deoarece nu aveau la dispoziție medicamentele necesare, chiar nici elementarele substanțe antipiretice. În multe spitale raionale erau internați doar bolnavii ce erau aduși de ambulanțe. Și această situație durează pînă acum.

În anul 2016, nu se știe de ce, au crescut brusc prețurile la unele medicamente care sînt achiziționate în mod centralizat pentru spitale și intră în lista medicamentelor compensate. Majorarea de prețuri a fost de 50-75 la sută și chiar mai mult, unele medicamente au început să coste de cîteva ori mai scump decît pînă la asta. Încă o majorare considerabilă a prețurilor la medicamente a avut loc în anul 2018. Firește, toate aceste lucruri au influențat negativ starea sănătății populației noastre. A fost înregistrată o creștere serioasă a mortalității generale, inclusiv a celei infantile. Iar mortalitatea maternă a crescut de două ori. Indicii duratei medii de viață au început să scadă.

În același timp, în sfera sănătății a crescut nivelul corupției. Cea mai înaltă dinamică procentuală a cazurilor de corupție e depistată în instituțiile subordonate Ministerului Sănătății. Aici vom remarca faptul că, în perioada guvernării PCRM, cînd salariul medicilor a fost majorat de 9 ori, nivelul corupției în medicină a scăzut de cîteva ori. După aceea, lucrătorii din domeniul sănătății din nou s-au pomenit prost plătiți, impuși să caute modalități de supraviețuire.

Lucrătorii medicali din sfera sănătății pleacă masiv din țară. Medici profesioniști se împrăștie prin lume sau părăsesc medicina. Deficitul de cadre în sfera sănătății atinge cota critică. Doar în perioada din 2012 pînă în 2016, s-au concediat de la lucru mai mult de patru mii de asistente medicale. În anul 2016, la 10 000 de locuitori le reveneau circa 30 de medici, iar acum — și mai puțini. În țară sînt raioane în care numărul de lucrători medicali nu ajunge nici la jumătatea celui necesar.

Conform sondajelor din anul curent, fiecare al treilea medic intenționează să plece din țară. Cota specialiștilor care și-au părăsit profesia se apropie de 40 la sută. Conform acelorași sondaje, circa 70 la sută din medici au numit salariul mic ca principala cauză a plecării lor din profesie. Pe acest fundal, Ministerul Sănătății, pe calea încă a unei reforme, elaborează o nouă formulă de calculare a salariului lucrătorilor medicali. Prin aceasta, munca lucrătorilor din instituțiile medico-sanitare de stat acum este remunerată conform eficienței ei.

Încă o formă lansată de Guvern este optimizarea instituțiilor medicale. În particular, respectiva optimizare prevede reducerea numărului de spitale. Conform grandiosului proiect de distrugere a sistemului sănătății al Ministerului Sănătății, proiect ce se numește «Reforma spitalelor din Moldova», în țară vor fi lichidate două treimi din instituțiile medicale de stat. Respectiva reformă se planifică să fie finalizată în anul 2024.

Deci, este vorba despre o optimizare totală a instituțiilor medicale de stat. Au fost de acum închise dispensarele psihoneurologice și secțiile de fizioterapie. Bolnavii psihici și cei cu o formă deschisă de tuberculoză s-au pomenit, practic, în stradă.
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: