Despre flori, aspiratoare și cadre
РУС. MOLD.
» » Despre flori, aspiratoare și cadre

Despre flori, aspiratoare și cadre

28-01-2019, 12:38
Viziuni: 2 528
  
Versiunea de tipar   
Despre flori, aspiratoare și cadrePreședinția lui Dodon cheltuie iresponsabil banii contribuabililor fără a le prezenta niciun raport în acest sens
 
Și de ce nu? Dacă «alesul de tot poporul», Igor Dodon nu se sfiește să-i cheltuie pe propriile voaiaje distractive, de ce să-i fie rușine? Ei trăiesc soarta bateristului — atunci cînd totul e simplu ca tamburul.

Ultima achiziție a Președinției au fost florile. În sumă de doar 360 000 de lei. Se pare că laurii fostului primar interimar de Chișinău, Silvia Radu nu oferă liniște unor «dodoniști». Reamintim că, în aprilie 2018, la indicația ei, firma afiliată a plantat în preajma Catedralei un covor din flori vii cu desen tradițional moldovenesc. Prețul compoziției florale a fost de aproape 2 milioane de lei, însă, covorul de flori a existat doar cîteva zile. Ei bine, repetarea este mama cunoștințelor.

Înainte de a achiziționa florile, Președinția a semnat cu una dintre companiile din Chișinău un contract pentru cumpărarea «mașinilor de îngrijire a podelelor». Mașinile au costat mai ieftin decît florile — 338 292 lei.

Despre ce fel de mașini este vorba, nu se comunică. Așa cum nu se comunică nimic nici despre florile procurate. Trebuie să remarcăm că aparatul Președinției Republicii Moldova este unul dintre cel mai puțin transparente instituții din țară.

«Lipsa informațiilor pe site-ul președintelui cu privire la felul în care se cheltuie banii, precum și lipsa rapoartelor anuale cu privire la activitate nu creează societății impresia cheltuirii eficiente a banilor de către aparatul prezidențial. Acest lucru denotă că instituția nu respectă principiile transparenței», se menționează în raportul Centrului Analitic Independent Expert-Grup.

Apropo, la începutul anului 2017, aparatul președintelui a procurat compoziții florale în sumă de 150 000 de lei, iar la începutul anului 2018, cancelaria președintelui a cumpărat flori în valoare de 200 000 de lei. Ceea ce este caracteristic — achiziția s-a făcut de la una și aceeași firmă. Acum, din nou, au nevoie de flori. Se pare că Igor Dodon a vrut să-și transforme reședința în junglă tropicală, iar pe el însuși să se proclame Tarzan. Și să ascundă în această junglă subalternii corupți.

Apropo despre subalterni. Începînd cu 1 ianuarie curent, componența aparatului președintelui a crescut de la 80 la 163 de unități. Acum, vom hrăni de două ori mai mulți angajați pentru Dodon. Desigur, se poate presupune că 83 de locuri vacante au apărut în urma ultimei achiziții a Președinției — și sînt prevăzute pentru florari, grădinari și lustruitori de podele și grație lui Dodon, în țară sînt create noi locuri de muncă. Dar nu vom greși oare în fața adevărului?

Cel mai probabil, la Președinție va veni un nou val de pierde-vară, rude ale «alesului de tot poporul», care nu au fost încă bine aranjați în funcții profitabile. Noii angajați îi vor ajuta să tragă din pușcă la Sankt Petersburg, să tracteze ATV-ul blocat la Condrița și să culeagă căpșuni la festivalul din Sadova.

Cu siguranță, pentru munca lor, aceste persoane vor fi remunerate cu salarii de cel puțin șapte mii de lei. Și dacă e să înmulțim 163 de unități chiar și cu un asemenea salariu (dar să avem în vedere că mulți lingăi de pe lîngă Dodon ridică salarii mult mai mari!) vom obține 1 141 000 (un milion o sută patruzeci şi una mie lei). Apoi, înmulțim acest rezultat la 12 luni și obținem 13 milioane 692 mii ei. Noi vom plăti această sumă pentru întreținerea suitei lui Dodon (deplasările sanatoriale ale membrilor familiei lui).

Întrebare: este oare acceptabil acest lucru pentru o țară în care președintele nu înseamnă nimic, nu are nicio valoare și nimeni nu-i sesizează rolul sau influența asupra a ceea ce se produce în societate? Este, oare, în general, acceptabil acest lucru pentru o țară în care domnește sărăcia și dezastrul? Și nu ar fi oare cazul de a aplica sfatul «prietenului» lui Dodon — președintele al FR Vladimir Putin — de a înlocui capul cuiva?

Ivan Lecarev
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: