Am calculat și am lăcrimat
РУС. MOLD.
» » Am calculat și am lăcrimat

Am calculat și am lăcrimat

2-03-2019, 12:48
Viziuni: 756
  
Versiunea de tipar   
Am calculat și am lăcrimatCe poți cumpăra în Moldova cu salariul nostru mediu?
 
Oamenii afirmă că nu banii îl fac pe om fericit, însă după asta mai adaugă cu tristețe că depinde de cîți bani este vorba. Guvernarea permanent raportează poporului despre majorarea salariilor, dar frigiderele noastre nu devin mai pline. Cu doar constatarea faptului, viața poporului nu se face mai bogată. Și asta deoarece prețurile cresc mai repede decît salariile, iar mărimea pensiilor o întrec cu o viteză cosmică.

Săraci ca și pînă acum

Țara noastră continuă să rămînă una dintre cele mai sărace din toată Europa și anume asta e cauza din care oamenii noștri părăsesc Moldova și pleacă în țările europene. În raportul BNS cu privire la nivelul mediu de venituri în al treilea trimestru al anului trecut se arată că veniturile disponibile ale populației în medie pe cap de locuitor alcătuiesc lunar 2412 lei. Asta e cu 8,5 la sută mai mult decît în perioada respectivă a anului precedent și cu 1,6 la sută mai mult în comparație cu al doilea trimestru al anului 2018. În expresie reală (cu o corectare în raport cu prețurile la mărfurile de larg consum), veniturile populației au crescut cu 5,6 la sută. Și cît de multe din cele necesare poți cumpăra, avînd doar 2412 lei?

Alimentația și serviciile comunale

Locuitorii Moldovei cu salarii nu prea mari cheltuiesc pentru alimentația lor circa 45 la sută din venituri, iar uneori și mai mult. Depinde de faptul ce-ți permite să mănînci starea sănătății. În ultimii ani, acest indice a crescut cu aproximativ 5 la sută. Înseamnă oare asta că oamenii au început să mănînce mai mult? Nu. Asta înseamnă că prețurile la produsele alimentare cresc. Serviciile comunale înghit din venituri 13-20 la sută, ba chiar și mai mult, depinde de mărimea apartamentului și de modalitatea de încălzire a lui în sezonul rece. Cei care își încălzesc locuințele cu gaze naturale foarte probabil că vor plăti mai mult. Alegerile au trecut.

Nu e de buzunarul nostru

Apropo, despre locuință: cine n-o are, în cazul în care nu are decît un venit mediu, nu și-o va putea procura. Ai achitat serviciile comunale, ai mîncat și după asta nu mai ai de unde să pui de o parte pentru a strînge suma necesară pentru o locuință. Așa că atît de mult trîmbițatul proiect «Prima casă» al democraților clar lucru că nu e destinat unor asemenea cetățeni, adică oamenilor cu venituri medii.

Cea mai modestă locuință, una într-un apartament comunal, costă nu mai puțin de 10 mii de euro sau 200 mii de lei. Dacă un om obișnuit nu va mînca, nu va bea, nu se va trata, nu va achita facturile pentru servicii comunale și va merge la serviciu pe jos, în acest caz, pentru a aduna respectiva sumă, va avea nevoie de 7 ani. În cazul în care-și va lăsa pentru viață suma ce corespunde minimumului de existență, sumă care, o știm cu toții, nici pe departe nu e suficientă pentru viața de toate zilele, poate reuși să pună de o parte în fiecare lună cîte 500 de lei. În felul acesta, pentru o locuință modestă el va trebui să lucreze 30 de ani.

Nu pentru sănătate

Pentru a nu ieși din limitele acestui ucigător venit mediu, oamenii, dacă au posibilitate, lucrează concomitent în mai multe locuri, iar după aceea se miră unde și-au pierdut sănătatea. Cea care, după cum se spune, nu se cumpără, dar dacă nu ai bani, nici nu o vei putea lecui. Conform statisticii, pentru sănătate oamenii cheltuiesc circa 5 la sută din veniturile lor, dar și aici situația depinde de starea sănătății unui sau altui om.

Democrații ne spun că ei au lărgit cu toată generozitatea lista medicamentelor compensate și că acum oamenii iau aceste medicamente din farmacii aproape fără de nici o plată. Așa a fost pînă la alegeri. Odată ce alegerile de acum au rămas în urmă, foarte degrabă, cum se spune, prăvălia va fi închisă. În acest context, am vrea să amintim că lista de medicamente compensate există de acum timp de mulți ani și nu este o invenție a democraților moldoveni și că oamenii totdeauna au primit medicamente gratuite. În particular, pacienții cu diabet zaharat, cu boli cardiace și pulmonare, hipertonicii etc. Există o listă de medicamente compensate care se prescriu nu permanent, ci doar în perioada acutizării bolilor cronice. Dar, la indicația venită de sus, medicii nu spun pacienților nimic despre asta, iar înșiși pacienții nu știu despre acest lucru. Așa că piarul în legătură cu medicamentele gratuite pe care și l-au făcut democrații înainte de alegeri este doar o parte din mulțimea de înșelăciuni cu care PDM prostește țara.

În realitate, pacienții cumpără cu bani din propriul buzunar majoritatea preparatelor medicale necesare, care, de altfel, din nou s-au scumpit. Bunăoară, tratamentul complicațiilor de după gripă sau viroză a unei familii din trei membri costă aproximativ 3 mii de lei. Și, de regulă, acești bani nu sînt prevăzuți în bugetul familial, deoarece, clar lucru, nimeni nu are de gînd să bolească.

O altă statistică

Statistica referitoare la veniturile cetățenilor Moldovei este diferită. Guvernarea a indicat-o pe cea care este mai avantajoasă pentru ea. Venitul pe fiecare cap de locuitor și salariul nu sînt unul și același lucru. Doar nu toți au un loc de lucru bine plătit, dar cu toții trebuie să-și hrănească și copiii, și părinții îmbătrîniți. Și chiar și șomerii au nevoie din cînd în cînd să pună cîte ceva în gură, altfel vor da ortul popii.

O altă statistică ne spune că, în anul 2018, salariul brut mediu pe economie a alcătuit în Moldova suma de 6 446,4 lei, ceea ce e cu 9,9 la sută mai mult decît în anul 2017. Dar și aici este un «ceva» despre care trebuie să vorbim: salariu brut înseamnă salariul din care nu au fost calculate impozitele și alte rețineri. Acestea fiind scoase, salariul pe care cetățeanul îl ia la mînă este mai modest. Așa că, în linii mari, nici aici nu avem cu ce ne lăuda.

În schimb, putem să ne bucurăm pentru lucrătorii din domeniul informaticii și al comunicațiilor, care primesc un salariu mediu lunar de 15 441 lei. La fel și pentru cei din sectorul financiar și de asigurări, al căror salariu lunar e de 13 723 lei. Și desigur, pentru reprezentanții sectorului de producere și furnizare a energiei electrice, termice, gazelor și aerului condiționat, care primesc în medie pe lună salariul de 11 724 lei. Totodată, să-i compătimim pe oamenii care activează în domeniul artelor, ei avînd un salariu lunar de doar 4165 lei, precum și pe cei care muncesc în agricultură, în sfera alimentației publice și în sectorul hotelier — aceștia primesc un salariu și mai mic. În țara în care trăim astăzi, cui am putea să ne plîngem pentru această deplorabilă stare de lucruri?!

Natalia Lujina
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: