Născut pentru a fi necesar
РУС. MOLD.
» » Născut pentru a fi necesar

Născut pentru a fi necesar

4-10-2019, 11:30
Viziuni: 1 456
  
Versiunea de tipar   
Născut pentru a fi necesarBasarabeasca trebuie să devină un oraș civilizat la modul real, dar nu o localitate care, n mare parte, se aseamănă cu un sat
 
Viața omului capătă contururi clare doar atunci cînd umple această viață cu esență. Atunci cînd faptele sale devin cele mai bune caracteristici, atunci cînd gîndurile sale sînt curate și orientate spre creare. Dacă e să judecăm din această poziție, se poate spune că viceprimarul orașului Basarabeasca, Vasile Fiodorovici Crușca, oriunde nu ar munci, lasă n urma sa o mulțime de fapte cu adevărat bune. 

În conformitate cu horoscopul 

Vasile Crușca s-a născut în prima zi a anului 1953., oamenii născuți la începutul lunii ianuarie se disting prin următoarele caracteristici: claritate, modestie, organizare, independență, devotament, realism. Saturn este planeta lor guvernatoare și determină tendința spre regulă fiind benefică pentru profesii în sfera serviciului de stat și funcționari. Evident, în acea perioadă, nimeni nu urmărea horoscopul, iar în satul de baștină a lui Vasile Fiodorovici – Cioc-Maidan, din raionul Comrat, nimeni nici nu auzise de așa ceva. Ce s-ar mai fi mirat consătenii dacă aflau pe cît de veridice sînt previziunile astrale. 

Mama lui Vasile și-a crescut copilul de una singură, el a fost unicul copil în familie. Dorind cît mai degrabă să devină independent, Vasile nu a absolvit zece clase, ci s-a înscris la școala tehnică agricolă.  După care a fost la armată. Și-a făcut serviciul militar în cadrul trupelor  aeriene. Nu poate spune că serviciul i-a fost ușor, însă, își aduce aminte cu recunoștință de acei ani. Pînă și astăzi, în fiecare an, pe 2 august, parașutiștii se adună și-și amintesc fragmente din anii de armată. După armată, fiind mai matur și mai bărbat, Vasile Fiodorovici s-a înscris la Institutul Agricol pe care l-a absolvit cu profesia de agronom. Din 1981 oînă în 1990 a lucrat în diverse organizații agricole din Basarabeasca, acolo unde a fost trimis după absolvirea institutului. 

Sluga statului 

Horoscopul care-i sortiră să aibă soarta unui om de stat a fost adevărat. La sfîrșitul anului 1992, Vasile Crușca s-a angajat în cadrul inspecției fiscale unde a muncit timp de 20 de ani. Pentru a corespunde tuturor cerințelor noii funcții, el a absolvit facultatea de economie a Universității din Comrat și a obținut, în acest fel, a doua diplomă cu studii superioare.  În acei ani, acest lucru era posibil. Mai mult decît atît – era gratuit. 

Munca în sfera agricolă și cea fiscală se deosebesc radical. În primul caz, deseori intervin legile naturii cu care, uneori este greu de luptat. În al doilea caz, este necesar de a respecta legea și regulamentul creat de om. Și, uneori, acest lucru era mult mai complicat. Practica însă demonstrează că, la dorință și cu pricepere,  fiecare lege ”umană” poate fi interpretată diferit.   

”Eu eram unul dintre puținii inspectori fiscali, care erau de partea agenților economici, pentru că eu venisem din sfera de producere. Atunci cînd acest lucru era posibil, eu interpretam legislația fiscală în favoarea agenților economici, pentru că anume ei hrănesc țara și pe noi toți la un loc”, a menționat Vasile Fiodorovici. El a lucrat în cadrul inspectoratului fiscal exact 20 de ani și s-a pensionat în calitate de funcționar public.  
 
Gloria Patriei de odinioară 
 
În opinia lui Vasile Crușca, după destrămarea mărețului stat – Uniunea Sovietică -  Moldova a trecut printr-o singură perioadă de dezvoltare – anii de guvernare a Partidului Comuniștilor. Era perioada creșterii economice stabile și bunăstării poporului. Oare poate fi contestat acest lucru ? Toate edificiile de importanță națională, toate obiectele sociale au fost construite în perioada sovietică. Unii funcționar s-au folosit și continuă să se folosească de toate bunurile și, în același timp, denigrează trecutul sovietic. Oare nu este asta fățărnicie ? dacă și în continuare nu vom crea nimic, țara se va prăbuși în totalitate. 

”Moldova a fost un stat al Uniunii Sovietice. Noi, studenții, mergeam deseori în alte orașe unionale. Peste tot eram întîmpinați cu căldură, iar vinurile și bomboanele noastre erau căutate oriunde. Chiar și salamurile moldovenești erau mult mai gustoase pentru că erau preparate din materie primă moldovenească. Aveam un ținut bogat, populat de oameni frumoși și harnici și Moldova era respectată peste tot în lume”, își amintește Vasile Fiodorovici. Republicile URSS nu erau unite doar prin relații economice, planificarea statală și piață de desfacere care absorbea toată producția moldovenească. Oamenii din diferite republici erau prieteni la modul real și mereu erau bucuroși unul de altul. După prăbușirea Uniunii, în Moldova a fost implementat programul ”Pămînt”, care a distrus definitiv economia moldovenească.  

”În acest an, fabricile de vin primesc la prelucrare diferite sorturi de poamă la preț de 1,2 – 1,8 lei. Chiar și Cabernet – sortul pentru care se achita în vremurile bune cîte 5-6 lei per kg, în acest an – se cumpără cu 3,2 lei. Este o adevărată catastrofă pentru economie și, respectiv, pentru oameni. Iar vița de vie se crește foarte greu, asemenea copiilor. Necesită bani, grijă și dragoste.  Pentru a obține producția noastră, iar vinurile moldovenești obțin, de multe ori, locuri de frunte în cadrul concursurilor internaționale, noi nu trebuie să ne uităm la alții ci să ne facem bine treaba. Moldova nu trebuie să se bage în geopolitică, noi nu ne vom putea confrunta cu nimeni și aceasta este o pierdere irațională de timp. Începînd cu anul 2009, țara este în fierbere. Oamenii văd acest lucru, iar unii abia de încep să se trezească”, spune Vasile Crușca. 

Nimeni nu se naște conducător

La începutul anului 2013, Vasile Crușca a fost invitat să ocupe funcția de viceprimar de Basarabeasca. S-ar putea spune că și acesta este un joc al horoscopului. Dar,  nu. Pînă la această vîrstă, Vasile Fiodorovici a reușit să capete nu doar înțelepciune, dar și multă experiență în calitate de funcționar public. El cunoaște orașul din toate punctele de vedere, cunoaște oamenii și problemele lor.  Însă, chiar și cu experiența și abilitățile de muncă pe care le deținea, trebuia să se obișnuiască, în prima perioadă, cu  munca cu diverse documente la noul loc de muncă responsabil.  Totodată, Vasile Fiodorovici nu iubea să stea în birou. Activînd în cadrul inspectoratului fiscal, el a făcut cunoștință cu toți agenții economici, iar atunci cînd a trecut în funcția de viceprimar, a început să viziteze des obiectele sociale. 

”Iubesc oamenii, îmi place munca mea”, afirmă Vasile Crușca. ”oamenii vin la mine cu problemele lor. Din păcate, nu întotdeauna îmi reușește să-i ajut. Dar sînt și probleme mai vechi ale întregului oraș. Cum ar fi spre exemplu - necesitatea de a schimba 20 – 25 km de rețea de apeduct, care a fost construit încă în anii 50-60, pentru că orașul suportă pierderi mari de apă. Trebuie să îmbunătățim activitatea tuturor serviciilor comunale, să cumpărăm tehnică nouă. Într-o parte a orașului, în general, lipsește sistemul de canalizare. Este nevoie de reparația capitală a acoperișurilor a două grădinițe de copii. În oraș sînt foarte mult drumuri sparte, unele nici nu sînt acoperite cel puțin cu pietriș, nu există trotuare, iar femeile, în ciuda vremii de afară, trebuie să iasă în stradă în pantofiori. De muncă este foarte și foarte mult, iar bugetul orășenesc este foarte modest. Noi primim 13 milioane de lei sub formă de transferuri, alte 3 milioane le acumulăm noi în oraș. Este foarte puțin. 

Basarabeasca este orașul feroviarilor, însă, ei nu și-au ridicat salariile de 5-6 luni. Cîndva în cadrul acestei întreprinderi de transport activau mii de persoane.  Locomotivele sînt vechi, investiții practic nu există. Calea ferată funcționează nici pe departe în deplină măsură, de aceea nici nu se completează bugetul orășenesc în totalitate. Și dacă e să unificăm situațiile ce se înregistrează în toate domeniile, constatăm că sînt foarte aproape timpurile cînd oamenii nu-și vor mai putea ridica pensiile și salariile”. 

Vasile Crușca are propria sa viziune în ceea ce ține de completarea bugetului. Basarabeasca este oraș de frontieră, dacă e să fie stabilită o comunicație eficientă prin acest punct feroviar prin care să treacă mărfurile accizate, ar apărea  o sursă suplimentară pentru completarea bugetului. Totodată, trebuie să fie organizată corect munca specialiștilor, în primărie colectivul nu este rău, doar că trebuie concretizate sau schimbate obligațiunile lor de serviciu. În oraș mai este foarte puțin tineret de treabă. Mulți preferă să plece. Iar cei care rămîn, fără niciun fel de experiență, fără carieră, se vor de îndată la funcția de primar.  Dar, la modul real, gestionarea unui oraș – dacă se face cu bun simț și calitativ – este o misiune foarte complicată. Trebuie să știi să conduci un colectiv, să lucrezi cu finanțele, să scrii proiecte – acest lucru trebuie să fie făcut de oamenii care pot, care au experiență și cunoștințele de rigoare. Totodată, mai trebuie să fii un bun diplomat, iar această calitate nici pe departe nu întotdeauna omul o primește la naștere. 

Pentru ca totul să fie aproape 

Așa precum se știe, în Găgăuzia locuiesc oameni emoționali. Emoțiile umane conferă un colorit aparte întregului ținut. Vasile Feodorovici, însă, consideră că un conducător trebuie să știe să-și controleze emoțiile -  el a învățat acest lucru încă pe cînd lucra în cadrul inspectoratului fiscal.  Ei și dacă te-ai pomenit că nu ai avut dreptate, trebuie să găsești curajul să-ți ceri scuze. 

Vasile Crușca se gîndește de multe ori la viitor, nu se poate împăca cu ideea că într-un anumit moment Moldova și-a pierdut orientarea.  El a educat o fiică minunată care i-a oferit în dar doi nepoței la fel de minunați. Anul trecut, cel mai mare – Sașa – care are opt ani, a devenit campionul Găgăuziei la șah, joacă spectaculos fotbal și-l agită la joc și pe iubitul său bunic. Vasile Fiodorovici este foarte bucuros că fiica, care a obținut studii juridice, a rămas în Moldova.  El își dorește foarte mult ca și nepoții să rămînă în Patrie, pentru ca familia să-i fie mereu aproape. Rudele nu-l sfătuiesc pe capul familiei să candideze la funcția de primar, pentru că a făcut destul de multe din postura de viceprimar -  ajunge. Dar el consideră altfel, pentru știe această muncă. Iar despre ceea ce nu știe nu se sfiește să întrebe la oamenii cu mai multă experiență. 

”Visez ca în toate familiile torul să fie bine, pe cît este posibil acest lucru. Și dacă eu voi cîțtiga aceste alegeri, sînt gata să muncesc pentru oameni. Simt că aș putea face multe. Fără bani la buget este complicat, dar noi trebuie să participăm în proiecte și să căutăm investiții.  Basarabeasca trebuie să devină un oraș cu adevărat civilizat, dar nu o localitate care se aseamănă, în mare parte cu un sat”.

Galina PROSOLOVA
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: