Sîntem o forță importantă
РУС. MOLD.
» » Sîntem o forță importantă

Sîntem o forță importantă

7-07-2017, 13:51
Просмотров: 173
  
Версия для печати   
Sîntem o forță importantăDin luarea de cuvînt la Plenara a III-ea a CC al PCRM a președintelui Asociației obștești «Organizația de Veterani din Republica Moldova», Аla Mironic:
 
«O anumită parte de oameni, îndeosebi dintre cei singuratici, vin în organizația noastră pentru ca să-și găsească aici o familie, să simtă grija și atenția cuiva. Asta e menirea specială și rostul existenței organizației.

Istoria Asociației obștești «Organizația de Veterani a Republicii Moldova», cu o componență de jumătate de milion de membri, care a urcat toate treptele de dezvoltare și a devenit cunoscută și în afara hotarelor ținutului nostru, este, să spunem așa, un bun al întregii republici. E rezultatul unui pas bine chibzuit al Partidului Comunist, care, în 1987, a decis să fondeze această structură obștească, dar și al ulteriorilor pași ai PCRM.

Fiind membru al Uniunii Internaționale a «Comunității organizațiilor de veterani (pensionari) a statelor independente», al Comitetului internațional consultativ al organizațiilor de ofițeri în retragere și în rezervă, al Uniunii cetățenilor pentru păstrarea patrimoniului cultural-istoric, al Uniunii Internaționale «Moștenitorii Victoriei», ea poartă răspundere pentru transmiterea către generațiile următoare a valorilor morale. Asta a servit drept temei pentru comitetul organizatoric «Victoria» («Победа») condus de Președintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a gratifica organizația noastră cu Medalia Comemorativă consacrată aniversării a 70-ea a Marii Victorii și cu o scrisoare specială.

Noi colaborăm cu organi¬zațiile de veterani din Azerbaidjan, Bielorusia, Kirghizia, Rusia, Ucraina, cu Fondul «Pentru dezvoltarea stabilă a Bulgariei».
 
În luna martie anul curent, organizația noastră a împlinit 30 de ani. În legătură cu respectiva dată, prin decizia Consiliului Republican, anul 2017 a fost declarat «Anul Veteranilor din Moldova».

Noi cu recunoștință apreciem contribuția a 150 mii de veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, — cetățeni ai Moldovei Sovietice, — inițiatori ai creării unei asemenea organizații, și a primului ei președinte, Dîgai Gleb Grigorievici, membru al Biroului Politic al CC al Partidului Comunist din Moldova.

Cu prilejul jubileului de 30 de ani al organizației veteranilor și de 20 de ani al Festivalului «Credință, Speranță, Dragoste — Victorie», prezidiul Consiliului Republican a instituit simbolul comemorativ drapelul «Victoria» cu ulterioara lui prezență la toate acțiunile festive ale organizației de veterani și ale mișcării «Moștenitorii Victoriei», precum și un premiu special în forma unei statuete — după exemplul festivalurilor internaționale «VICTORIA-20» (ВИКТОРИЯ-20»). Acest premiu noi îl numim «Nika noastră» și, folosindu-ne de ocazie, la această plenară vrem să-l înmînăm celui de-al treilea președinte al țării, Vladimir Nicolaevici Voronin, care participă la toate evenimentele noastre importante și manifestă un deosebit respect față de organizația veteranilor.

Dragi colegi!

Iată asta e «avuția» noastră, a veteranilor. Ea a fost adunată datorită acelei componențe a activului de veterani care, în vremuri haotice, n-a lăsat în voia sorții Consiliul de Veterani, iar președinții organizațiilor raionale de veterani continuă să lucreze în condiții foarte complicate. Eu îi rog pe membrii CC și, în primul rînd, pe primii secretari ca, după încheierea plenarei, să organizeze întîlniri cu activul de veterani, cu liderii lor, însă nu doar pentru a le povesti despre lucrările plenarei, ci mai ales pentru a le mulțumi pentru munca pe care o fac în teritoriu, pentru a le afla problemele, a le asculta doleanțele, iar după aceea să chibzuiți cu ce și cum puteți să-i ajutați.

Nu pot să nu menționez că organizația de veterani s-a ridicat din genunchi cu ajutorul considerabil pe care l-a avut din partea Partidului Comuniștilor din anul 2001 pînă în anul 2009.

Aparatul pe baze obștești al Consiliului de Veterani cu o componență de 10 oameni, care îndeplinește o misiune nobilă, — să nu-i lase fără atenție pe cei care au nevoie de ea, — e din profesioniști din diferite domenii, ceea ce le dă posibilitate să dialogheze cu reprezentanți ai diferitelor domenii și să mențină aparatul la un bun nivel al capacității lui de muncă. Din componența CR fac parte două comitete: al veteranilor muncii și al veteranilor de război, al militarilor în retragere și al veteranilor lucrători în organele de ocrotirea ordinii de drept. Pentru fiecare a fost numit un curator, așa că sîntem în permanență la curent cu situația lor și întreprindem eforturi pentru păstrarea asociației. Pe lîngă asta, din anul 2010, implementăm în Moldova programul «Moștenitorii Victoriei».

În 50 la sută din raioanele republicii, cadrele pentru munca organizatorico-metodică (care este baza oricărui partid sau formațiune obștească) au nevoie de instruire, de schimb de experiență. Dar parcă numai de asta? Organizațiile de veterani au sedii în birouri fără telefon, fără fax, nu dispun de rechizitele necesare. Nu au nici transport pentru a se putea deplasa prin sate.

Măsurile de protecție socială i-au cuprins doar pe participanții la Marele Război pentru Apărarea Patriei. Iar situația materială a majorității pensionarilor, a veteranilor muncii, real, nu s-a îmbunătățit cu nimic. Adaosurile la pensii s-au devalorizat pînă la zero în urma imperfecțiunilor legislației, a creșterii prețurilor la mărfuri și a majorării tarifelor la servicii comunale.

Noi nu cedăm. Elaborăm programe cu propuneri bune, cu premii, cu organizarea unor acțiuni culturale, delegîndu-i pe conducătorii noștri în călătorii prin țările CSI. Dar să ajungem la fiecare din cele 1193 de organizații primare ale noastre nu avem posibilitate. Însuși CR nu dispune de finanțe și îi revine doar rolul de solicitant de ajutor. Adresările noastre la Guvern sau la comitetului executiv al CSI deocamdată nu s-au soldat cu nici un rezultat.

Cu toate acestea, noi suntem o forță cu o anumită pondere în societate, așa încît nici CC al PCRM, nici organizațiile raionale de partid nu trebuie să-și piardă încrederea în nici una din organizațiile noastre și, chiar dacă au și ele destule probleme, să analizeze rezervele de care mai dispun, să se adreseze unor cadre de nădejde și să se gîndească la o modalitate prin care să-i ajute pe veterani».скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: