Război pînă la ultima butadă
РУС. MOLD.
» » Război pînă la ultima butadă

Război pînă la ultima butadă

6-11-2015, 11:23
Просмотров: 1 228
  
Версия для печати   
Război  pînă la ultima butadă Energia protestatară a platformei civice DA continuă să piardă din intensitate, în schimb, crește numărul declarațiilor curioase făcute de liderii orășelului de corturi 

La drept vorbind, energia dar și însăși «platforma» s-au dezumflat asemenea unei anvelope sparte într-un cui de pe drum. Evident, liderii nu-și doresc deloc să recunoască acest lucru. Or, în acest caz, lupta lor personală pentru «treucă» se încheie definitiv, iar ei trec în escadrila de neinvidiat a «piloților doborîți».

 

Anume din acest motiv se văd puși în situația să-și încordeze creierașii în căutarea de noi inițiative «mărețe», care, însă, nu sunt decît pentru a perturba aerul, dar nu și a impresiona oamenii rezonabili. Probabil capacități nu le mai ajung. Însă, există o vorbă înțeleaptă: mai bine nu faci nimic decît să faci nimic.

 

Distrugem temelia…


În categoria unor asemenea inițiative putem încadra, cu certitudine, ultima propunere a liderilor platformei DA cu privire la crearea unui grup de inițiativă pentru organizarea unui referendum național. Subiectul referendumului este modest: alegerea șefului statului prin votul direct al cetățenilor. Pentru ce a fost organizată, în centrul capitalei, încă o «Mare Adunare Națională», care, de altfel, a întrunit puțini participanți. Evident, cei prezenți au votat unanim «proiectul de lege textul căruia va fi propus Parlamentului după aprobare la Referendum».

 

«91% din populația țării vrea ca președintele să fie ales și demis direct de către popor», a declarat cu patos președintele consiliului «Marii Adunări Naționale», Andrei Năstase.

 

Se pare că Năstase dispune de abilități telepatice pronunțate și a reușit să comunice, prin intermediul gîndurilor, cu toți cetățenii țării dacă-și permite să facă asemenea declarații. Pentru că, din cîte se știe, nu a fost făcut nici un sondaj pe marginea acestui subiect.

 

De altfel, astăzi, tendința de a exagera este caracteristică pentru toți «revoluționarii din corturi» indiferent din care tabără fac parte. Important este să plătească la timp jurnalistului angajat. Așa că și de această dată s-a spus că «în fața corturilor instalate pentru selectarea candidaților, care vor colecta semnături în vederea inițierii referendumului, s-au format rînduri». Foarte probabil în cazul în care erau două-trei corturi. Pentru că, potrivit estimărilor presei și ale poliției, la «marea adunare națională» ar fi participat circa 400 de oameni.

 

Costul întrebării

 

Inițiatorii cred că odată cu desemnarea unui președinte ales de popor vom trăi mai bine și mai vesel. «Noi nu avem dreptul să picăm acest examen. Noi trebuie să inițiem și să organizăm un referendum național, care va elimina lacunele din Constituție, iar noi vom putea controla pulsul puterii», s-a declanșat analistul politic Igor Boțan, unul dintre liderii platformei DA.

 

De aici mai detaliat. Cine sunt acei «noi»? Probabil Năstase, Boțan și compania care visează să ajungă la putere în structurile statului. Or, fiți de acord, este greu să ne imaginăm felul în care toți cetățenii Moldovei ar putea controla pulsul puterii. Iată prin intermediul lor, a intermediarilor, cu siguranță! Plus la asta, liderii platformei DA promovează intens ideea că președintele poate să fie și demis de către popor. Însă, în proiectul lor de lege se menționează următoarele: «Președintele poate fi revocat din funcție de către Parlament după pronunțarea Curții Constituționale, iar propunerea cu privire la încetarea exercitării atribuțiilor sale trebuie să vină din partea a cel puțin o treime din deputați. Dacă propunerea este acceptată, se organizează un referendum privind demiterea președintelui».

 

Ceva nu este tocmai clar: Parlamentul sau referendumul decide dacă rămîne sau nu președintele în funcție. Aha… Totul pare să fie clar! Decide Năstase, Boțan, Dolganiuc și alți DA-iști, care se văd, deja, deputați. După cum spunea Vasilii Alibabaevici: «așa și spuneai din start!».

 

Și, în sfîrșit, în afară de alegerea directă a președintelui, s-a propus reducerea numărului deputaților de la 101 la 71, dar și limitarea imunității parlamentare.

 

«Cerințele noastre sunt argumentate de datele statistice care arată că două treimi dintre deputați, practic, nu participă la elaborarea proiectelor de lege. Ei sunt parte a unei mașinării de vot și ridică mîinile așa după cum le dictează liderii de partid», a remarcat analistul politic, Igor Boțan.

 

Clar ca bună ziua, numai liderii DA acționează altruist, pe cînd politologul Igor Boțan nu-și construiește prognozele la comandă, ci din perspectiva viziunilor sale largi.

 

Cu toate acestea…

 

Este oare logică alegerea directă a șefului statului avînd în vedere împuternicirile sale limitate? Logic ar fi fost ca înainte de a schimba modul de alegere a președintelui să fie modificată forma de guvernare — din parlamentară în prezidențială.

 

Dacă forma de guvernare rămîne, în continuare, parlamentară, atunci, alegerea președintelui prin vot direct nu doar că este alogică, ba chiar — contraproductivă. La ora actuală, președintele este o figură formală în stat. Cu toate acestea, are și o atribuție reală — președintele nostru reprezintă un fel de test al capabilității de înțelegere a deputaților: pentru ca să fie desemnat șeful statului, candidatura sa trebuie s fie acceptată și votată de cel puțin 61 de legislatori. Ceea ce este deosebit de important în asemenea situație, ca și acum, cînd în Parlament nici un partid nu deține majoritatea. Iar dacă președintele va fi ales separat de Parlament, va dispărea și acest unic regulator al activității Legislativului.

 

În ceea ce ține de legislație, inițiatorii trebuie să colecteze cel puțin 200 de mii de semnături. Sarcină puțin probabilă avînd în vedere popularitatea lor în scădere.

 

Palindromuri tomnatice

 

Andrei Năstase a mai pierdut din flerul protestatar în platoul unei emisiune televizate. El declara că regretă demisia Guvernului Streleț. Mai mult decît atît, potrivit lui, sub presiune s-a pomenit și președintele țării care este somat să-și părăsească funcția.

 

Cum să înțelegem? Nu de mult platforma DA cerea, în Piața marii Adunări Naționale, demisia conducerii țării, iar acum ce? Dă înapoi? «Demisia Guvernului nu este motivată. Pînă a striga «Jos Guvernul», noi am înaintat revendicări social-economice, am cerut demisia lui Timofti pentru că el se află sub controlul lui Plahotniuc, am cerut demisia lui Candu pentru că el este principalul exponent al oligarhiei. Noi nu am cerut demisia Cabinetului de miniștri», a declarat Năstase spre surprinderea tuturor.

 

Măi să fie! În primul rînd, nu prea ne aducem aminte cînd a înaintat platforma DA revendicări de ordin social-economic. Ei din start au început să ceară demisii în masă.

 

În al doilea rînd, Năstase, protejînd Guvernul PLDM, a demonstrat vădit că-și apără doar propriile sale interese, dar nu și pe cele ale poporului. De altfel, la fel ca și ceilalți lideri ai platformei DA. Involuntar, ne aducem aminte de zvonurile potrivit cărora în spatele celor de la platforma DA stă nimeni altul decît Vlad Filat.

 

Nu cumva entuziasmul protestului scade pentru că «sponsorul» a ajuns la dubă?

 

Eugeniu Marian

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: