Un președinte nu din partea poporului
РУС. MOLD.
» » Un președinte nu din partea poporului

Un președinte nu din partea poporului

21-10-2016, 13:00
Просмотров: 301
  
Версия для печати   
Un președinte  nu din partea  poporuluiGuvernarea îi atrage pe cetățeni într-un joc în care poporul, oricum, va pierde
 
 O adunare la care s-a discutat despre boicotarea alegerilor nelegitime ale președintelui țării din 30 octombrie curent și metodele de muncă ale comuniștilor în perioada campaniei electorale, precum și în ziua alegerilor s-a desfășurat duminica trecută în organizația primară de partid din satul Dolna, raionul Strășeni. La respectiva adunare a participat Ina Șupac, membru al Comitetului Executiv Politic al CC al PCRM, conducător al fracțiunii parlamentare a PCRM, și Porfiri Ursu, secretar al comitetului raional Strășeni al PCRM.

 

O fundătură vestită


Satul Dolna este cunoscut în întreaga Moldovă, dar și departe de hotarele ei prin faptul că aici se află Casa-muzeu «A.Pușkin». Însă pe parcursul ultimilor ani, el lîncezește, se cufundă în noroi, locuitorii lui se confruntă cu multe probleme. Unica modalitate de odihnă pe care administrația o oferă tuturor sătenilor, inclusiv tineretului, este vizitarea barului din localitate. Acesta, printre altele, aparține actualului primar, care este așezat în respectiva funcție de către Partidul Liberal.


Pînă la el, mandatul de primar l-a îndeplinit pe parcursul a două termene, în cel mai responsabil mod, Valentina Celacuș, secretar al organizației de partid a PCRM din satul Dolna. Ea știe și ține minte cum în anii guvernării Partidului Comuniștilor au fost reparate instituțiile de menire socială din sat. Tot în acea perioadă a fost reparată capital Casa-muzeu «A. Pușkin» — cartea de vizită nu numai a satului, ci și a întregii Moldove. Președintele de atunci al țării, Vladimir Voronin, a ținut sub controlul său personal lucrările de restaurare a muzeului. Acum pereții acestuia sunt plin de crăpături, deocamdată mici. Dar nici autoritățile republicane, nici cele locale nu se grăbesc să întreprindă ceva, să acorde vreun ajutor la reparații. Deci, peste un timp, crăpăturile vor deveni mari…


Acum satul al cărui nume este cunoscut în întreaga lume se transformă într-un sat provincial părăginit, mai bine zis,într-o fundătură. Dă semne de viață doar ansamblul de copii, pe care continuă să-l diriguiască Valentina Celacuș.


Anume despre realitățile în care există în ajunul alegerilor locuitorii din Dolna, dar și cei din întreaga Moldovă a vorbit în cadrul acestei adunări de partid secretarul organizației locale. Tot dumneaei a explicat celor prezenți de ce Partidul Comuniștilor s-a poziționat pe boicotarea alegerilor anticonstituționale.

 

Balonul de săpun al guvernării

 

În luarea sa de cuvînt, Ina Șupac, membru al Comitetului Executiv Politic al CC al PCRM, a reiterat etapele istoriei moderne a Moldovei, inclusiv anii de guvernare a PCRM, precum și trecerea lui în opoziție.


Ea a remarcat că, încă în anul 2012, Partidul Comuniștilor a constatat cel dintîi că Moldova este un stat capturat. Alianța de la putere, dimpotrivă, încerca să-i convingă pe toți de «istoria succesului» obținut, chipurile, de țara noastră. Acum faptul capturării Moldovei îl confirmă și funcționarii europeni, iar faimoasa «istorie de succes» s-a transformat într-un balon de săpun.


Desigur, pe fundalul distrugerii totale a țării, poporul ar vrea să creadă în povestea că «va veni un președinte bun și înțelept și ne va rezolva toate problemele», aducîndu-și aminte cînd președinte al țării a fost, — și a fost de bună seamă unul înțelept și responsabil, — Vladimir Voronin. Dar chiar și cel mai bun președinte are nevoie de sprijinul ramurii legislative și a celei executive ale puterii, ceea ce este imposibil în situația ce s-a creat la ziua de astăzi ca rezultat al guvernării țării de către uzurpatori.


În discuția cu participanții la adunare, Ina Șupac a subliniat că apropiatele alegeri nicidecum nu pot fi calificate altfel decît anticonstituționale. Și asta pentru că orice modificare a Constituției, în particular cea cu privire la alegerea președintelui țării de către întreg poporul, poate fi făcută sau cu voturile a două treimi ale parlamentarilor, sau potrivit rezultatelor unui referendum constituțional. Pe lîngă asta, dacă, totuși, alegerile vor avea loc, președintele va deveni o jucărie în mîinile politicienilor. Politicienii au inițiat cu cetățenii un joc pe care poporul, oricum, îl va pierde.

 

Cine plătește, acela și comandă


Printre întrebările adresate Inei Șupac în cadrul acestei adunări a fost și cea referitoare la așa-numitele sondaje sociologice. Pe ce se bazează rezultatele acestor sondaje, care, cu totul pe neașteptate, pe poziții de lider îi plasează pe politicienii despre care cetățenii nu au auzit nimic bun și nici nu pot spune nimic bun?


În acest caz, potrivit spuselor Inei Șupac, se potrivește de minune fraza «Cine plătește, acela și comandă muzica». Ea le-a amintit participanților la adunare că, la alegerile din aprilie 2009, sondajele sociologice îi acordau Partidului Comuniștilor doar 45-48 de mandate, pe cînd, în realitate, partidul a obținut 60 de mandate, nemaivorbind de faptul că, cel puțin 2 mandate, i-au fost atunci furate de către reprezentanții vînduți ai Comisiei Electorale Centrale. De aici se poate trage concluzia că majoritatea sondajelor sociologice se fac în scopul de a-i manipula pe cetățenii care încă n-au făcut alegere pe cine dintre candidați să-l voteze. Și această influențare a electoratului prin desfășurarea sondajelor, chipurile, sociologice începe cu mult înainte de startul oficial al campaniilor electorale.

 

*  *  *

În rezoluția adoptată în baza totalurilor adunării, comuniștii din satul Dolna și-au exprimat susținerea deciziei plenarei CC al PCRM cu privire la boicotarea alegerilor prezidențiale și au făcut apel către toți locuitorii din sat să nu participe la aceste alegeri anticonstituționale.


Staff-ul local al PCRM a fost însărcinat să facă o monitorizare a tuturor etapelor desfășurării campaniei electorale, pentru a nu admite comiterea unor falsificări a rezultatelor.
 
Natalia Lujina
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: