Iubiți copiii, gîndiți-vă la viitor
РУС. MOLD.
» » Iubiți copiii, gîndiți-vă la viitor

Iubiți copiii, gîndiți-vă la viitor

24-02-2017, 14:10
Просмотров: 948
  
Версия для печати   
Iubiți copiii,  gîndiți-vă la viitorComuniștii de la CR al PCRM din sectorul Botanica au vizitat cîteva grădinițe de copii din țară

Dragostea părintească îl însoțește pe om întreaga lui viață. În fiecare zi, noi rostim două cuvinte care sunt cele mai principale în viață — «mama» și «tata»: seara acasă, la bucătărie, iar pe parcursul zilei la telefon; de acum fiind maturi, venim la ei în ospeție în zilele de odihnă. Părinții, la rîndul lor, îi răsfață pe copiii săi, îi laudă, au grijă de ei.


Cu regret, nu toți copiii cresc în această atmosferă. Cei care, în diferite împrejurări, au rămas fără părinți, își găsesc adăpost în case de copii și internate, unde unul-doi pedagogi au în grija lor concomitent cîteva zeci de discipoli, ei, oricît de mult ar dori, nu-i pot acorda în măsura cuvenită atenția de care au nevoie fiecare din ei, nu-i pot susține pe deplin într-o situație sau alta. Din vreme în vreme, în ajutorul caselor de copii și a internatelor vin voluntarii. Ei aduc lucruri de care au nevoie copiii, organizează pentru dînșii sărbători.

 

Prieteni buni


Comitetul raional al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova din sectorul Botanica al capitalei de acum de opt ani colaborează cu proiectul de binefacere «Copiii noștri», realizat de rețeaua de restaurante «Andy’s Pizza». În zilele de odihnă trecute, voluntarii au vizitat centrul pentru copii din satul Cojușna, raionul Strășeni și din satul Măgdăcești, raionul Criuleni. În ospeție la copii, — îmbrăcați în costume frumoase și însoțiți de muzică, — a venit și un grup de artiști. Împreună cu dînșii, copiii s-au cufundat în lumea poveștilor, după care au participat la diferite competiții sportive și concursuri. Pentru discipolii din centrele de copii o asemenea sărbătoare e o adevărată minune.


Voluntarii de la CR al PCRM din sectorul Botanica îi vizitează și pe copiii cu dereglări ale aparatului locomotor de la casa-internat din Hîncești. În internatele de acest tip, copiii pot rămîne pe parcursul săptămînii în timp ce părinții lor sunt la lucru. Plecările voluntarilor la internatele în care se află copii cu posibilități fizice și psihice limitate nu sunt deloc ușoare, însă ei sunt conștienți de faptul că acești copii nu trebuie să fie ocoliți de atenția lor. Voluntarii au devenit prieteni buni și cu băiețeii și fetițele de la casele de copii din Ciadîr-Lunga, Kongaz, Bălți, Leova, din satul Popenchi (raionul Rîbnița).


Comitetul raional oferă ajutoare și unei familii nevoiașe care locuiește în sectorul Botanica. Potrivit spuselor lui Nicolai Rusol, prim-secretar al acestui comitet raional, situația acestei familii e foarte grea: tatăl suferă de tuberculoză, copiii frecventează școala, iar casa lor o ține pe umerii săi mama lor, care depune toate eforturile posibile ca să se descurce în această complicată situație.


«Această femeie din cînd în cînd ni se adresează după ajutor, și totdeauna cu aceeași rugăminte: s-o ajutăm cu produse alimentare. Altfel spus, familia duce foame. Pentru copiii de la internate statul alocă bani pentru alimentație, doar n-ai să lași să ducă foame sutele de copii din aceste instituții, pe cînd în cadrul unei familii, chiar și numeroasă, situația e alta. Unii chiar ajung să cerșească, răbdînd cu greu această umilire, pe care nu toți o pot suporta. Pe de altă parte, atunci cînd copiii de acasă îți stau flămînzi și nu ai altă soluție, mergi și la asta...», povestește Nicolai Rusol.

 

…nu ai încotro


Ca totdeauna, cu regret, alături de acțiunile de caritate, vin și dificultățile. Vorba e că actuala guvernare a decis ca, treptat, casele de copii și internatele să fie închise. Și ele sunt închise. În cel mai fericit caz, noua reformă în acest domeniu prevede să fie deschise centre pentru copii, unde copilul se poate afla doar de dimineață pînă seara. Punctul vulnerabil al acestor centre este faptul că ele sunt frecventate, în temei, de copii din familii în care domnește un climat nefavorabil. Cu alte cuvinte, pe parcursul zilei, copiii din aceste familii, aflîndu-se la centru, aici se alimentează, dorm în orele amiezii, au diferite ocupații, pe cînd seara, venind acasă, nu mai știi ce fac ei și cum se simt acolo. Mai mult decît atît. Sunt și copii care nu au părinți, deci, pentru aceștia, unicul acoperiș deasupra capului era anume internatul…


Altfel spus, statul aplică, să spunem așa, o bombă cu acțiune întîrziată, pentru ca, în perspectivă, în general să zdruncine viitorul Moldovei. Odată cu deschiderea așa-numitelor centre pentru copii, pe care le frecventează un număr mai mic de copii, dispare controlul situației în care se află micii cetățeni ai țării și este neglijat procesul educațional. Iar în majoritatea cazurilor internatele și casele de copii sunt închise definitiv. Așa cum s-a întîmplat cu internatul pentru micuți din satul Popenchi. Copiii au fost distribuiți prin familii. Ce destin vor avea ei mai departe — cum se spune, unul Dumnezeu știe…


«Asta e situația pe întreaga țară, spune Nicolai Rusol. Dacă în anii 2009-2010 erau multe internate și case de copii, acum în multe localități din țară ele nu mai există. Și centre pentru copii nu sunt peste tot. Statul ar trebui să-și revizuiască, totuși, concepția în ceea ce privește această problemă. Astăzi, țara noastră are nevoie de un program de stat orientat nu doar la educarea copiilor, ci și la integrarea lor în societate. Copiii trebuie să fie iubiți».

 

Sub cel mai riguros control


Oricît de mult actuala putere i-ar vorbi de rău pe comuniști, totuși, în timpul guvernării PCRM, situația privind casele de copii și internatele era cu totul alta. Și principalul — situația fiecărei case de copii și a fiecărui internat se afla sub cel mai riguros control. Statul nu numai că le subvenționa cu mijloace bugetare. În timpul guvernării comuniștilor, mulți sponsori se adresau cu propunerea să acorde ajutor acelei case de copii sau internat care cel mai mult are nevoie de ajutor. Comuniștii conștientizau în deplină măsură simplul adevăr că, fără prezent, nu există viitor. Iar prezentul sunt și copiii țării.


…Astăzi situația este absolut inversă. Așa că cei de la guvernare ar trebui să se gîndească și la faptul că, peste 5-10 ani, acestor copii, care de acum vor fi maturi, le va veni rîndul să construiască viitorul pentru următoarea generație. Și cum să-l construiască, dacă va lipsi fundamentul?!
 
Marina Țurcan
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: