Fisuri pe alăută
РУС. MOLD.
» » Fisuri pe alăută

Fisuri pe alăută

4-10-2019, 11:16
Viziuni: 1 552
  
Versiunea de tipar   
Fisuri pe alăutăLunga durată a coaliției PSRM–ACUM s-a dovedit a fi îndoielnică
 
Se pare că betonul folosit la cimentarea actualei coaliții parlamentare e făcut din aceleași ingrediente ca și faimosul „beton al lui Ghimpu” folosit pentru fostele alianțe.

Deputații încep să se împrăștie ca niște taracani – deocamdată, ca să de vină „independenți”, dar cu țintirea spre o fracțiune separată, și o fac, desigur, întru binele mult pătimitului popor al Moldovei. pentru asta, nu e nevoie de mulți ipocriți, doar de cinci, și doi de acuma sunt, iar al treilea e gata să apară.

* * *
Primul a părăsit blocul ACUM și partidul său «Demnitate și adevăr” deputatul Octavian Țîcu, chipurile, pentru că nu este satisfăcut de colaborarea cu socialiștii. Și cînd i-a dat în gînd s-o facă – în ziua de 18 septembrie, doar la două zile după ce Partidul Socialiștilor și blocul ACUM au semnat oficial o nouă înțelegere politică, de data asta pentru un termen lung.

După care a declarat că, în timpul apropiat, vor părăsi blocul alți patru deputați. În felul acesta va fi creata mult dorita nouă fracțiune.  

Pronosticul începe să se adeverească. Pe 1 octombrie, după o lungă fandoseală (chipurile, din cauza că meditează), deputatul Iurie Reniță a declarat că părăsește blocul ACUM. El a amintit că n-a fost de acord cu membrii blocului și n-a votat-o pe Zinaida Greceanîi și pe Ruslan Flocea, nu a sprijinit transmiterea Serviciului de Informare și Securitate și a Ministerului Apărării Partidului Socialiștilor.  

Ce-i drept, această principialitate nu l-a împiedicat pe deputatul Iurie Reniță s-o aranjeze pe nepoata sa, Iuliana Cantaragiu, în fotoliul de secretar de stat al Ministerului Agriculturii. De altfel, totul se întîmplă în stilul tradițiilor parlamentarismului moldav din ultimul deceniu.

Acum, cei doi transfugi o așteaptă pe deputatul Lilian Carp, iar după aceea nu-i mare lucru să li se alăture și ceilalți așteptați. Clar lucru, această potențială fracțiune va avea un caracter naționalist și unionist foarte pronunțat. Judecați și dumneavoastră: Octavian Țîcu s-a înscris în rîndul candidaților la funcția de primar general al Chișinăului ca reprezentant al Partidului Unității Naționale al lui Șalaru-Băsescu. Iurie Reniță și-a exprimat indignarea în legătură cu faptul că pe site-ul Ministerului A facerilor Externe și Integrării Europene în anunțul concursului pentru funcția de secretar general a fost folosită sintagma „limba moldovenească”. Lilian Carp de asemenea este plin de dragoste față de unionism și se tînguiește de faptul că partidele unioniste din RM se confruntă cu deficit de imagine. Altfel spus, ei jinduiesc din nou să ridice stindardul unionist, pe care l-a scăpat  din mîinile sale slăbite Mihai Ghimpu. Fără să vrei te gîndești: dar acești tipi (și alții de felul lor) au oare dorința să „deoligarhizeze” țara, să lupte cu corupția, să restabilească statul de drept?

Socialiștii, la rîndul lor, i-au năpădit pe aliați și, prin gura lui Vlad Bătrîncea, au cerut redistribuirea portofoliilor ministeriale. E caracteristic faptul că asta s-a întîmplat doar după ce guvernul Maiei Sandu a prezentat darea de seamă cu privire la activitatea sa pe parcursul primelor o sută de zile și a primit multișoare palme pentru cele nefăcute. Iar socialiștii parcă n-au avut a face nimic în aceste o sută de zile. Ei doar au așteptat momentul potrivit pentru a cere o bucată din plăcinta ministerială. După o sută de zile de guvernare dări de seamă nu se prea fac, așa că acum vor să se includă și ei în „activitate”.

* * *
Toate acestea sunt doar niște mici fisuri pe alăută, însă ele îi pot împiedica pe muzicanții din coaliție să cînte o melodie armonioasă. Iar dacă-i să ne amintim despre probabilitatea unor alegeri anticipate, cîntul acestor muzicanți va fi și mai puțin armonios.

Alegerile anticipate le pot face probleme coaliției. Pe de altă parte, ne-am convins că politicienilor moldoveni le place, vorba ceea, să prindă pește în ape tulburi. Socialiștii își pot insufla că își vor mări reprezentanța în organul legislativ. În psihiatrie asta se numește confabulație – tendința de a vedea ceea ce-ți dorești ca ceva real.  

Cei de rînd cu Țîcu vor putea să-și creeze propria formațiune politică unionistă și să-și încerce „norocul” în această calitate. Maia Sandu se va izbăvi de balastul în persoana lui Andrei Năstase și partidul lui. Iar cu aceștia din urmă nu se știe ce va fi. 
 
În Moldova din nou a început să rătăcească fantoma lui Plahotniuc, care e gata să readucă la viață guvernarea PDM prin parteneriat cu cineva din coaliția destrămată – doar Kozak nu poate să vină oricînd vrem în Moldova.

Și cît timp ar putea exista actuala coaliție? Teoretic – pînă la următoarele alegeri parlamentare din anul 2023. Politologii însă fac diferite pronosticuri. Unii le dau termen pînă la alegerile locale, alții – pînă la alegerile prezidențiale. Cît privește cetățenii, 32 la sută consideră că alianța de la guvernare dintre PSRM și blocul ACUM se va păstra pînă la sfîrșitul termenului stabilit de împuterniciri. Alții au determinat lungimea „vieții” ei de la șase luni pînă la doi ani. 

Dar simptomele indică asupra faptului că această coaliție nu va dura mult timp. Asta depinde de maturitatea politică a componentelor ei. Dar anume maturitate politică nu vedem. Vedem doar ambiții ale liderilor politici și voința „partenerilor” lor externi.

Dmitri CRÎMOV
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: