Noul Parlament al Moldovei s-a dovedit a fi inapt de activitate
În starea sa actuală, organul legislativ al țării seamănă mai mult cu un butoi de must în stare fermentescibilă. Drojdia de vin dospește, microorganismele se agită, iar musculițele-bețive, după cum și li se cuvine, supraveghează procesul de sus.
În viitorul apropiat, se conturează perspectiva unor alegeri parlamentare anticipate. Partidele parlamentare (cu excepția Partidului „Șor”) își fac curaj, declarînd că alegerile parlamentare nu le sperie și că ele vor merge la aceste alegeri cu mare plăcere, ca și cum ar avea de mers la o discotecă.
Socialiștii, iar mai exact realul lor conducător, adică Igor Dodon, consideră că la alegerile parlamentare anticipate Partidul Socialiștilor va obține mai multe mandate decît la 24 februarie. Ce-i drept, dumnealui n-a concretizat în ce mod și în baza căror resurse va reuși să le obțină, în schimb, a avertizat electoratul că va participa și el însuși la parlamentarele anticipate: „Nu-i exclus că voi participa și eu la aceste alegeri. Deocamdată ne pregătim de ele, după aceea se va vedea”.
Salturi și grimase
Pe șîngă asta, Igor Dodon i-a mai speriat pe potențialii aliați ai socialiștilor că, în cazul în care cei de dreapta nu vor manifesta simțul de autoconservare și nu vor accepta contactul cu socialiștii și propunerile făcute de aceștia, atunci vor fi organizate alegeri parlamentare și se poate întîmpla că din Blocul ACUM nu va rămîne nici urmă.
În acest context, e necesar să amintim că săptămîna trecută a avut loc ședința consiliului republican al Partidului Socialiștilor, care a decis ca socialiștii să le mai întindă o dată mîna „acumoviștilor”. La respectiva ședință a participat și Igor Dodon și chiar a condus-o, deși anterior a declarat că își suspendă calitatea sa de membru al Partidului Socialiștilor. Dar anume de asta el e stăpînul cuvîntului dat: dacă a dorit – a dat acest cuvînt, dacă a dorit – și l-a luat înapoi.
Această formațiune politică și-a făcut publică poziția. Ea este dispusă să facă o alianță cu ACUM, însă cu condiția că funcția de spicher al Parlamentului o va primi Zinaida Greceanîi, iar celorlalți „dodoniști” să le revină Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Apărării. Tot pentru unul dintre dînșii este solicitată funcția de vicepremier pentru reintegrare.
În declarația făcută de consiliul republican al PSRM se subliniază că, indiferent de deosebirile cu Blocul ACUM în ideologie, scopuri și programe, socialiștii sunt gata să formeze împreună cu acesta o majoritate parlamentară cu un guvern nu minoritar, ci funcțional.
Iar Igor Dodon a adăugat că la respectiva ședință a consiliului republican nu a fost examinată și varianta unei coaliții cu Partidul Democrat. El a declarat că în această privință a fost pus punct discuțiilor, socialiștii alegînd varianta unei colaborări doar cu Blocul ACUM.
Președintele a devenit atît de ferm în declarațiile sale după voiajul lui la Moscova – de acum al doilea după alegerile parlamentare din 24 februarie. Socialiștii au încercat să ascundă faptul că a fost făcut un asemenea voiaj, însă el, totuși, a devenit cunoscut opiniei publice din țară. Dodon a încercat să se îndreptățească (ca totdeauna, cu prea puțină pricepere), a mormăit ceva despre „o vizită de lucru”, dar nu a comunicat nimic nici despre scopul, nici despre programul și nici despre componența delegației care a fost la Moscova.
Deci, putem presupune că „alesul de către întregul popor” a fost la Kremlin pentru a obține permisiune să creeze alianța PSRM-PDM, dar Kremlinul nu i-a permis să facă acest lucru. Iată prin ce se explică fermitatea frazei „alianță doar cu Blocul ACUM”.
De fapt, Igor Dodon nici nu prea are nevoie de alegeri parlamentare. Ca și pînă acum, el este obsedat de ideea fix a „lărgirii împuternicirilor prezidențiale”. Anume acesta este motivul din care consiliul republican a înaintat condiția ca președintelui țării să-i fie restabilite împuternicirile pe care el le-a avut pînă la 1 octombrie, 2016, în mod deosebit insistînd asupra reîntoarcerii în subordinea lui a Serviciului de Informare și Securitate.
Dacă aceasta, precum și celelalte condiții enumerate nu vor fi acceptate de „acumoviști”, socialiștii vor merge la alegeri anticipate. Și chiar vor folosi „artileria grea”, după cum s-a exprimat unul din socialiștii sperietori, Grigore Novac. La ceea ce tare ai vrea să-i ripostezi acestui deputat: dacă te plictisești, apucă-te să tai lemne cu ferăstrăul.
Cît privește participarea lui Dodon la alegerile parlamentare anticipate, te-i mira de o va putea face. La aceste alegeri prea puțin probabil ca socialiștii să-și poată îmbunătăți rezultatul obținut la 24 februarie. Dimpotrivă, se poate întîmpla ca acesta să fie mai rău. Și atunci va lua sfîrșit mitul despre „sprijinul întregului popor” de care, chipurile, se bucură pseudopreședintele nostru.
Dmitri Crîmov
скачать dle 10.6фильмы бесплатно