Harababura anonimilor
РУС. MOLD.
» » Harababura anonimilor

Harababura anonimilor

18-02-2018, 09:36
Viziuni: 1 159
  
Versiunea de tipar   
Harababura anonimilorNe curățim buzunarele pentru plata medicamentelor scumpe de care, probabil, nici nu avem nevoie
 
Cazul ce vizează mașinațiile cu medicamente în Moldova se discută intens la posturile TV și în ziare. Totul se prezintă în așa fel de parcă ar fi fost descoperită frauda secolului, mai ceva decît furtul miliardului. Desigur, comportamentul medicilor trezește indignare și merită pedeapsă. Dar dacă așa procedează aproape că fiecare al doilea doctor, de ce au fost reținuți doar 12?

Care este esența? Fiecare din noi, cît de rar, dar oricum merge la doctor pentru consultație. Cu diverse probleme. Ce fel de tratament ni se prescrie, putem înțelege doar superficial. De regulă medicul prescrie tratamentul obligatoriu și concomitent, adică, în scop profilactic. Printre acestea sînt și imunostimulatoare foarte scumpe.
 
Ne întăresc acestea imunitatea sau nu, nu se știe, dar nici nu ne fac rău. Care este componenta crimei? Faptul că ne curățim buzunarele plătind pentru medicamente foarte scumpe de care, probabil, nu avem nevoie sau care pot fi substituite cu analogice mai ieftine.

Pacostele anonimilor

S-au scris multe articole despre complotul medicilor și farmaciștilor. Într-o perioadă, pe lîngă Ministerul Sănătății funcționa o linie fierbinte, cetățenii puteau raporta despre cazurile în care medicul recomandă tratamente scumpe și insistă ca medicamentele să fie procurate dintr-o farmacie anume.

Sunete erau multe. Și nu întotdeauna se poate înțelege — medicamentul este scump pentru că medicul neonest a prescris anume această denumire din interes, or, pentru aplicarea tratamentului corespunzător medicamentații mai ieftine nu există.

După reținerea a 12 colaboratori ai instituțiilor medicale din Chișinău, Cahul, Edineț și 8 reprezentanți ai companiilor farmaceutice din Chișinău, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a lansat o linie fierbinte la care cetățenii pot anunța despre încălcarea normelor profesionale și etice la prescrierea medicamentelor. Un lucru necesar, dar oare nu se vor regăsi în rîndul apelanților «anonimi-binefăcători», care, din răutate, vor dăuna medicilor pe care au pică?

Și primarul general interimar al Chișinăului, Silvia Radu, are de gînd să facă ordine în instituțiile medicale municipale. Radu a îndemnat medicii să raporteze despre abuzurile șefilor. Pentru depunerea plîngerilor a fost deschisă o poștă electronică. Cu toate acestea, unde ați întîlnit un subaltern, în toate mințile, care să înceapă a săpa deschis sub șeful său? Anonim, însă, poftim, cît încape. Du-te și caută, unde-i adevăr și unde-i răzbunare?

Sugestie pentru Ministerul Sănătății

Dacă autoritățile au început să clarifice cu atîta ardoare cazul pe marginea complotului medicilor și farmaciștilor, să atragă atenția la altă legătură criminală — șefii de policlinici și reprezentanții centrelor diagnostice.

Ce investigații putem face din contul poliței medicale? Analize de laborator, roentgen, UZI... Pentru a ajunge la un anumit medic de profil trebuie să aștepți săptămîni la rînd. Toată această situație determină pacienții să se adreseze pentru consultații la clinicile private.

Mașinațiile, însă, nu constau în asta. Banii se obțin din metodele scumpe de diagnosticare: tomografie computerizată, tomografia cu rezonanță magnetică și alte metode diagnostice costisitoare. Pacienții pot așteapta la infinit o îndreptare.

Aici funcționează cîteva scheme. Spre exemplu, pacientul așteaptă îndreptarea o lună, două, trei după care i se spune că nu i-a ajuns încă rîndul. Pacienții mai îndrăzneți propun șefilor «mulțumiri» pentru eliberarea acestei îndreptări cît mai curînd.

Ceilalți fie că așteaptă atît cît trebuie, iar termenul se poate întinde și pînă la un an, or, chiar dacă au polița de asigurare plătesc diagnosticul din propriul buzunar, contribuind, astfel, la sporirea profitului centrelor de diagnosticare. Îndreptarea pacientului, cea legală, va fi reformulată și vîndută la jumătate de preț altei persoane. Iar «jumătate de preț» poate însemna, în unele cazuri, și cîteva mii de lei.

De ce Ministerul Sănătății de comun cu primăria și CNA să nu se ia de această situație? Este prea încîlcită sau au nevoie de apelurile cetățenilor? Pacienții care oferă mită nu vor suna ca să nu fie acuzați de corupere pasivă.

În afară de aceasta, reprezentanții autorităților nu vor să pună la bătaie conducerea instituțiilor medicale unde se află oamenii lor. Nici centrele de diagnostic nu pot fi atinse. Vinovăția lor este pasivă, dar, totodată, toate sînt private.

Vom soluționa noi oare problema dacă vom da după gratii cîțiva medici, unde mai pui că sistemul medical și așa se confruntă cu deficit de cadre? Puțin probabil. Pur și simplu cei care vor rămîne vor fi mai atenți. Deși, pedepsele pentru asemenea încălcări ale normelor de etică trebuie să existe neapărat.

Problema trebuie soluționată altfel — prin majorarea salariilor lucrătorilor medicali. Nu o dată la 5-10 ani cu 10 %, ci în fiecare an. Totodată, mai trebuie lichidat analfabetismul medical, astfel ca oamenii să înțeleagă cînd sînt amăgiți. Să-și cunoască drepturile și obligațiile medicilor.

În această situație nu va fi inutil să aducem aminte că în anii de guvernare ai PCRM, salariile în sistemul medical au crescut de 9 ori! Atunci și cerințele de la medici erau altele.

Natalia Lujinaскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: